Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. listopada 2019.
Ispis članka: NASA planira novu misiju: Istraživat će tajanstvene pećine ispod površine Mjeseca - Novi List

NoviList.hr

NASA planira novu misiju: Istraživat će tajanstvene pećine ispod površine Mjeseca

Moon Diver

31. ožujak 2019 09:03

Napisao: Portal Novilist.hr

Primarni cilj slanja rovera na Mjesec je istraživanje njegove povijesti. 

FOTO/Pixabay

Izgleda da NASA planira poslati rover za ekstremne terene koji bi istražio tajanstvene pećine koje leže ispod površine Mjeseca. Primarni cilj misije je istraživanje povijesti Mjeseca, doznajemo s portala Gizbot.

Spilje bi mogle pružiti gotova staništa za buduće misije s posadom, pružiti zaklon astronautima i zaštititi ih od ekstremnih temperatura, zračenja i asteroida koji utječu na površinu Mjeseca. Otvorene spilje su se formirale kada su njihovi stropovi pali u lavu ispod površine Mjeseca. 

Rover nazvan Moon Diver, poletjet će na vrhu rakete sredinom 2020-ih. Sletjet će nekoliko stotina metara dalje od dubokih jama Mjeseca i "Mora tišine". Tamo će biti raspoređen manji rover zvan Axel koji će se približiti većim kraterima, javlja Smithsonian Magazine.

Prikupljajunjem podataka o drevnoj stijeni ispod površine pomoću kotača na roveru, detaljno će se analizirati spilje. "Postoji lijepa poezija za ovaj koncept misije. Apollo 11 sletio je uz rub 'Mora tišine',  a pedeset godina kasnije, zaronit ćemo ravno u sredinu", rekla je Laura Kerber, istraživačica NASA-e, prenosi Gizbot.

Osim toga, američka svemirska agencija planira poslati astronaute natrag na Mjesec u roku od pet godina "svim potrebnim sredstvima". NASA je ranije namjeravala otići na Mjesec do 2028. godine, nakon što je 2024. godine u orbitu oko Zemljina prirodnog satelita stavila postaju "Gateway".