Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 4
Sutra: 11° 11° 4
10. prosinca 2018.
Ispis članka: Ledenjaci na jugu Antarktike nestaju, ali su ipak stabilniji nego se mislilo - Novi List

NoviList.hr

Ledenjaci na jugu Antarktike nestaju, ali su ipak stabilniji nego se mislilo

Novo istraživanje

3. svibanj 2017 15:01

Napisao: HINA

Istraživači su utvrdili da se između 1992. i 2016. otapanje većine ledenjaka u tom dijelu Antarktike koji se zove Palmerova zemlja, povećalo s 20 na 30 cm na dan

REUTERS

Pomicanje ledenjaka na jugu antarktičkog poluotoka i otpuštanje leda u ocean povećalo se u 1990-im pod utjecajem klimatskih promjena, ali puno manje nego što je nedavno utvrđeno, ističe se u studiji objavljenoj u utorak.

»U tom su dijelu Antarktike primijećene velike promjene. Zato smo pomnije istraživali kretanje ledenjaka na tom području analizirajući mjerenja putem satelita u zadnjih 25 godina, ili od početka 1990-ih«, rekla je Anna Hogg, znanstvenica na britanskom sveučilištu u Leedsu.

Anna Hogg je glavna autorica studije objavljene u američkom časopisu Geophysical Research Letters.

Istraživači su utvrdili da se između 1992. i 2016. otapanje većine ledenjaka u tom dijelu Antarktike koji se zove Palmerova zemlja, povećalo s 20 na 30 cm na dan. To je prosječno ubrzanje od 13 posto za tih tridesetak ledenjaka u zadnjih 25 godina.

Ta mjerenja daju prve izravne pokazatelje da zapad Palmerove zemlje gubi led zbog ubrzanog pomicanja ledenjaka.

Kombinirajući te satelitske podatke s matematičkim modelom toka leda istraživači su utvrdili da ledenjaci u tom dijelu Antarktike svake godine otpuštaju u ocean 15 prostornih kilometara leda više nego između 1990. i 2000.

U prethodnoj studiji, puno alarmantnijoj, objavljenoj u časopisu Science u svibnju 2015. govorilo se o barem trostruko većem gubitku leda od 45 prostornih kilometara na godinu.

Ta se procjena temeljila na mjerenjima debljine leda i gubitka mase ledenjaka na osnovi podataka dobivenih pomoću drugih satelita.

Mjerenja gubitka ledenjačke mase u studiji iz 2015. mogu se protumačiti činjenicom da je zadnjih godina bilo manje snijega u tom dijelu Antarktike, ocjenjuje Andrew Shepherd, profesor na sveučilištu u Leedsu.

No, ističe, »to nije znak neravnoteže u dinamici tih ledenjaka« jer brzina njihova pomicanja nije znatnije porasla u zadnjih četvrt stoljeća, kao što pokazuje zadnja studija.

Znanstvenici su mjerili temperaturu oceana pokraj ledenjaka koji su gubili najviše leda. Utvrdili su da je voda oceana topliji u dijelu u kojemu je njihova baza, rekla je Hogg.