Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 19° 1
Sutra: 19° 19° 1
24. ožujka 2019.
Ispis članka: Brončani kemijski olimpijac: Priča o uspješnom matuljskom kemičaru Viktoru Škorjancu - Novi List

NoviList.hr

Brončani kemijski olimpijac: Priča o uspješnom matuljskom kemičaru Viktoru Škorjancu

Budući brucoš

6. kolovoz 2016 12:36

Napisao: Ana Marmilić

Budućeg brucoša na PMF-u Viktora Škorjanca nagradila Općina Matulji

FOto M. Aničić

MATULJI Viktor Škorjanc, sada već bivši učenik Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka, primio je u četvrtak nagradu za osvojenu brončanu medalju na 48. Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi u Tbilisiju.

Viktorova postignuća

brončana medalja na Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi u Tbilisiju 2016.g.
100 posto riješen ispit iz kemije na državnoj maturi
1.mjesto na državnom natjecanju iz kemije 2016.g.
2.mjesto na državnom natjecanju iz kemije 2014.g.
4.mjesto na državnom natjecanju iz kemije 2013.g.
Eko kviz Lijepa Naša -3.mjesto 2016.g., 1.mjesto 2015.g. i 2.mjesto 2013.g.
srebrna medalja-Prirodoslovna olimpijada Europske unije Klagenfurt, 2015.g.
 svi obavezni predmeti i izborni kemija na maturi položeni s 5
2.nagrada na državnom natjecanju u matematici B varijanta 2016.g.

Poklon i novčanu nagradu od tri tisuće kuna uručili su mu načelnik Općine Matulji Mario Ćiković i donačelnica Eni Šebalj.
Viktor se od 2. razreda Prirodoslovne gimnazije pripremao za olimpijadu. Nakon osvojenog drugog mjesta na državnom natjecanju iz kemije 2014., pozvan je na pripreme na Prirodoslovno -matematički fakultet.

– Svaka država na olimpijadu šalje četvoro učenika. Sudjelovalo je više od 300 učenika iz 70-ak zemalja, a samo natjecanje je trajalo 10 dana, ističe Viktor. Zanimljivo je da se sudionicima po dolasku privremeno oduzimaju mobiteli kako bi mogućnost varanja bila svedena na minimum.  Po dolasku u Tbilisi, profesore su organizatori smjestili u poseban hotel nakon čega su morali prevesti testove. Naime, svaki sudionik polaže testove na svom materinjem jeziku. Najprije se pristupa praktičnom dijelu u laboratoriju, a potom i teorijskom.

– Kemijska olimpijada ne može se usporediti ni s državnim natjecanjima iz kemije, a kamo li s državnom maturom, dodaje Viktor. Maturu iz kemije je riješio 100 posto i to jedini u Hrvatskoj, a ove godine osvojio je i prvo mjesto na državnom natjecanju iz kemije, zbog čega je ostvario i izravan upis na Prirodoslovno-matematički fakultet. Matura mu nije bila problem, o čemu svjedoči i činjenica da je sve obavezne predmete, kao i izborni kemiju, položio s 5. Viktor nije samo veliki zaljubljenik u kemiju, već svira gitaru i bavi se debatiranjem. Nakon završetka preddiplomske razine studija, želja mu je nastaviti školovanje u inozemstvu, moguće u Italiji da usavrši jezik, ali svakako bi jednog dana želio raditi u Hrvatskoj i baviti se istraživačkim radom.  Eni Šebalj istaknula je kako je Viktor Škorjanc stipendist Općine Matulji od početka svog srednjoškolskog obrazovanja, a Općina će i dalje pratiti njegov rad i nagrađivati njegove uspjehe.