Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 2
Sutra: 11° 11° 2
17. studenoga 2018.
Ispis članka: Astronomska poslastica: U petak potpuna pomrčina Mjeseca - Novi List

NoviList.hr

Astronomska poslastica: U petak potpuna pomrčina Mjeseca

Organizirana motrenja

22. srpanj 2018 19:06

Napisao: HINA

Reuters

Iz Hrvatskog astronomskog saveza u nedjelju su izvijestili kako će se u petak, 27. srpnja, dogoditi najduža potpuna pomrčina Mjeseca ovog stoljeća i bit će vidljiva iz naših krajeva pa će se astronomska motrenja organizirati u gradovima diljem Hrvatske. 
Potpuna pomrčina trajat će 1 sat i 43 minute dok će ukupno trajanje pomrčine od ulaska Mjeseca u Zemljinu polusjenu do izlaska iz polusjene trajati skoro 4 sata.
Osim potpune pomrčine Mjeseca, iste će noći Mars biti u opoziciji odnosno Mars i Zemlja će biti u vrlo bliskom položaju pa će uvjeti za motrenje Marsa biti savršeni, stoji u priopćenju iz Hrvatskog astronomskog sveza koji taj događaj najavljuju kao astronomski događaj godine.

Također ističu i da će se Mars u srpnju i kolovozu na nebu isticati svojim sjajem i da će u tom razdoblju biti i sjajniji od Jupitera pa će za to vrijeme preuzeti mjesto četvrtog najsjajnijeg objekta na nebu nakon, naravno, Sunca, Mjeseca i Venere.

MDF51228

Na zapadnom dijelu neba u sumrak će biti vidljiva Venera, dok će na južnom dijelu neba, nakon zalaska Sunca, vidljivi biti Jupiter i Saturn.
Astronomska društva udružena u Hrvatski astronomski savez tim će povodom u petak, 27. srpnja, organizirati astronomska motrenja teleskopima diljem Hrvatske.
Astronomska motrenja bit će organizirana u Daruvaru, Đakovu, Koprivnici i Korčuli, u Korenici i Kutini, na Lošinju, u Ogulinu, Omišu, u Puli i Rijeci, Zadru i u Zagrebu.
Više o potpunoj pomrčini Mjeseca može se pročitati na poveznici: http://astronomskisavez.hr/index.php/14-vijesti/310-potpuna-pomrcina-mjeseca-27-07-2018, a više o opoziciji Marsa na: http://astronomskisavez.hr/index.php/14-vijesti/309-opozicija-marsa-27-07-2018.