Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 1° 1
Sutra: 1° 1° 1
23. siječnja 2019.
Ispis članka: Rusija će modernizirati kalašnjikov - Novi List

NoviList.hr

Rusija će modernizirati kalašnjikov

"Novi život" legendarnog automata

28. veljača 2012 15:06

Napisao: HINA

Kalašnjikov će, među ostalim, dobiti odvojivi optički ciljnik i svjetiljku, rekao je potpredsjednik ruske vlade Dmitrij Rogozin

Foto REUTERS

ZAGREB/MOSKVA – Moskva je objavila u utorak planove za modernizaciju kalašnjikova, kojom će se toj legendarnoj automatskoj puški iz sovjetskog razdoblja kojom se koristi ruska vojska, kao i paravojne snage i kriminalci diljem svijeta, »udahnuti novi život«, prenose ruski mediji.

U sklopu modernizacije ruskih oružanih snaga vrijedne 690 milijardi američkih dolara koja uključuje i dodatak novog naoružanja, podmornica i zrakoplova do 2020. godine, kalašnjikov će, među ostalim, dobiti odvojivi optički ciljnik i svjetiljku, rekao je potpredsjednik ruske vlade Dmitrij Rogozin.

»Planiramo uvelike modernizirati kalašnjikov«, rekao je Rogozin koji nadgleda obrambenu industriju. »To će biti oružje s odvojivom opremom, kao što je optički ciljnik« i druga oprema.

Kalašnjikov, izum dizajnera oružja Mihaila Kalašnjikova, zbog svoje lake i raširene uporabe smatra se najopasnijim oružjem na svijetu s obzirom na broj žrtava koje je uzrokovao u mnogobrojnim ratovima i pobunama, ali ga kritičari industrije oružja čak i uz povremene modernizacije smatraju zastarjelom puškom koje ne ispunjava zahtjeve modernog ratovanja.

Rogozin je rekao da će ruska vojska do kraja godine dobiti i novi pištolj koji će zamijeniti poluautomatski 'makarov', također stvoren 40-ih godina prošlog stoljeća i relikt Hladnog rata.