Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 4n
Sutra: 15° 15° 4n
25. travnja 2019.
Ispis članka: Pobunite se: Wikipedija apelira na korisnike uoči glasovanja o autorskim pravima u EU - Novi List

NoviList.hr

Pobunite se: Wikipedija apelira na korisnike uoči glasovanja o autorskim pravima u EU

Njemačka stranica

11. rujan 2018 18:44

Napisao: HINA

Reuters

Njemačka Wikipedija pridružila se žestokoj debati u Europi o reformi autorskih prava, pozivajući svoje korisnike da podrže stranicu u borbi protiv mjera koje bi mogle zaprijetiti »besplatnom znanju i razmjenama« na internetu. 
Njemačka je Wikipedija taj poziv poslala uoči glasovanja u srijedu u Europskom parlamentu o novim pravilima o autorskim pravima čiji je cilj stvaranje pravednijeg načina plaćanja nositeljima autorskih prava u digitalnom dobu, ali za koje kritičari tvrde da će ugroziti besplatnu razmjenu informacija.

Korisnici koji su pokušali pristupiti njemačkoj Wikipediji vidjeli su izjavu u kojoj se navodi da će nova pravila uključivati filtere, određenu vrstu algoritama, koji će provjeravati jesu li sadržaji usklađeni s autorskim pravima. To će naštetiti Wikipediji, tvrdi njemačka stranica.
Nova pravila »predstavljaju rizik za besplatno znanje i razmjenu na webu«, stoji u izjavi, u kojoj se pozivaju korisnici da se obrate svojim predstavnicima u Europskom parlamentu uoči glasovanja u srijedu i izraze svoje protivljenje.

Mjere koje je predložila Europska komisija 2016. godine dio su revidiranja autorskih prava u EU, koja datiraju natrag u 2001. i nisu više prikladna digitalnom dobu, smatraju u Europskoj uniji.
Planovi, koje su neki mediji nagovijestili kao »smrt interneta« ili »kraj memova«, napadnuti su zbog ograničavanja pristupa online informacijama.
U srpnju su europski zastupnici tijesno glasali protiv pokretanja pregovora s članicama Europske unije o predloženim reformama. Od tada je pristiglo više od 200 predloženih izmjena.
Zakonodavno tijelo EU-a glasovat će u srijedu o zajedničkom stajalištu, ali postoji mogućnost da europarlamentarci odbiju prijedlog u cijelosti i pošalju ga na ponovnu izradu.