Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. listopada 2019.
Ispis članka: Crni kišobrani blokiraju 90 posto ultraljubičastih zraka - Novi List

NoviList.hr

Crni kišobrani blokiraju 90 posto ultraljubičastih zraka

Dobra zaštita od sunca

21. ožujak 2013 16:42

Napisao: HINA

Kišobrani se koriste kao zaštita od Sunca u nekim dijelovima Azije pa ih primjerice koristi 45 posto žena u Kini kao i žene na Bliskom istoku.

Foto Arhiv NL

NEW ORLEANS – Kišobrani blokiraju 77 do 99 posto ultraljubičastog zračenja i stoga u nedostatku suncobrana predstavljaju dobru zaštitu od sunčeva zračenja, pokazalo je američko istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu JAMA Dermatology.

Prema rezultatima istraživanja tamniji kišobrani bolje štite od zračenja pa crni blokiraju najmanje 90 posto ultraljubičastih zraka.

Kišobrani se koriste kao zaštita od Sunca u nekim dijelovima Azije pa ih primjerice koristi 45 posto žena u Kini kao i žene na Bliskom istoku.

Znanstvenici su uzeli kišobrane zaposlenih na medicinskom fakultetu sveučilišta Washington u St. Louisu i potom su po sunčanom danu mjerili zračenje ispod kišobrana te nalaze usporedili s mjerenjima bez zaštite od ultraljubičastog zračenja.

Svi su kišobrani bili standardni kišobrani osim jednog koji je bio putni i služio je i zaštiti od Sunca te je štitio od 99 posto ultraljubičastog zračenja.

Standardni kišobrani blokirali su najmanje 77 posto ultraljubičastog zračenja a što je kišobran bio tamniji to je zaštita bila jača.