Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. studenoga 2019.
Ispis članka: Genijalni izumitelj imao je neobična pravila prehrane i jako je malo spavao - Novi List

NoviList.hr

Genijalni izumitelj imao je neobična pravila prehrane i jako je malo spavao

Nikola Tesla

18. rujan 2019 14:59

Napisao: P. N.

Osim spomenutih kontradiktornosti u shvaćanju zdrave prehrane, Tesla nije vjerovao niti u potrebu dugog spavanja. Dnevno bi odspavao sat vremena, a tek ponekad u par mjeseci 4 do 5 sati

Nikola Tesla izbjegavao je sve stimulanse i smatrao je kako će vrlo skoro kava, čaj i cigarete izaći iz mode / NL arhiva

Poznato je kako je veliki um Nikola Tesla bio pomalo ekscentrik u privatnom životu. Osim što je život odlučio posvetiti nauci i nikada se nije ženio, imao je neobične navike. Tesla je primjerice zazirao od rukovanja bojeći se bakterija i virusa, ali je volio golubove o kojima se redovito brinuo.

Živio je asketskim i povučenim načinom života, poznat je po aseksualnosti, no Tesla je zadržao oštrinu duha i u dubokoj starosti. Umro je u 77. godini života, ali britkog uma, a vitalnost je zadržao do kraja života. Osim neobičnih navika i odricanja od svakog poroka, znanstvenik je imao svoja razmišljanja i o zdravoj prehrani.

- Jedemo previše, ali to smo već toliko puta čuli. I jedemo pogrešnu vrstu hrane i pijemo pogrešnu vrstu tekućine. Najviše štete nanosi prejedanje i nedostatak vježbe, što stvara toksično stanje u tijelu i čini nemogućim odbacivanje nakupljenih otrova - objašnjavao je Tesla.

Izbjegavao je povrće i ribu zbog prevelike kiselosti 

Prehrana genijalnog Tesle bila je vrlo jednostavna. Pio je puno vode, jeo dva puta dnevno i pri tom izbjegavao namirnice koje stvaraju kiselinu. Primjerice nije volio jesti mahunarke, jer je smatrao da one sadrže puno mokraćne kiseline i drugih otrova.

Svježe povrće, ribu i meso jeo je rijetko i umjereno. Riba koja je dobra za mozak, prema njegovim razmišljanjima ima preveliku reakciju na kiselost zbog velike količine fosfora. Kiselost organizma općenito je smatrao najvećim neprijateljem u starosti. Meso je skoro u potpunosti izbjegavao.

Također izbjegavao je sve stimulanse i smatrao je kako će vrlo skoro kava, čaj i cigarete izaći iz mode.

Zanimljivo je kako alkohol nije smatrao stimulansom već eliksirom života.

Puno je hodao i rijetko se vozio

Tesla je svakodnevno puno hodao, vrlo rijetko je koristio prijevozna sredstva. Svakodnevno je vježbao i naizmjence se tuširao toplom i hladnom vodom.

Osim spomenutih kontradiktornosti u shvaćanju zdrave prehrane, Tesla nije vjerovao niti u potrebu dugog spavanja. Dnevno bi odspavao sat vremena, a tek ponekad u par mjeseci 4 do 5 sati. Nakon takvog sna osjećao bi se napunjenim poput baterije i nezaustavljivim, punim snage. San je smatrao obnoviteljem života, energije, ali nije ga smatrao presudnim za zdravlje.

U  starosti, u svojoj 77. godini, izjavio je u intervjuu:

– Energičan sam, snažan, u potpunoj kontroli nad svojim mentalnim sklopom. Ni u najboljim godinama nisam posjedovao energiju koju posjedujem danas. Što je još važnije, za rješavanje problema koristim samo dio energije kojom raspolažem, zato što sam naučio kako je čuvati.