Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
23. veljače 2019.
Ispis članka: Pomrčina mjeseca: Noćni spektakl 7. kolovoza najbolje će biti vidljiv iz Malog Lošinja - Novi List

NoviList.hr

Pomrčina mjeseca: Noćni spektakl 7. kolovoza najbolje će biti vidljiv iz Malog Lošinja

Spektakl

2. kolovoz 2017 15:51

Napisao: HINA

Mjesec ulazi u Zemljinu polusjenu u 17.50 sati, a u Zemljinu sjenu u 19.22 sata. Prvi dio djelomične pomrčine se neće vidjeti jer Mjesec izlazi u 20.12 sati. Iz Malog Lošinja vidjet će se maksimum pomrčine, kažu iz Hrvatskog astronomskog saveza

Pomrčina mjeseca: Noćni spektakl 7. kolovoza najbolje će biti vidljiv iz Malog Lošinja

ZAGREB Djelomična pomrčina Mjeseca iz Hrvatske će biti vidljiva u ponedjeljak 7. kolovoza, kada će Zemljina sjena prekriti četvrtinu Mjeseca, a iz Malog Lošinja vidjet će se maksimum pomrčine, priopćio je u utorak Hrvatski astronomski savez.

»S obzirom na to da ulazak Mjeseca u Zemljinu polusjenu počinje u 17.50 sati, a njegov ulazak u Zemljinu sjenu u 19.22 sata, prvi dio djelomične pomrčine se neće vidjeti jer Mjesec izlazi u 20.12 sati. Iz Malog Lošinja vidjet će se maksimum pomrčine prilikom samog izlaska Mjeseca i druge polovice pomrčine. Oni koji budu željeli pogledati ovu pojavu, morat će ići na dio otoka koji ima čisti pogled prema istoku. U drugim mjestima u Hrvatskoj vrijeme događaja varira za nekoliko minuta«, stoji u priopćenju.

Pomrčina Mjeseca nastaje ulaskom Mjeseca u Zemljinu sjenu. Razlikuje se potpuna, djelomična i pomrčina u polusjeni. Kada Mjesec »baca« sjenu na Zemljinu površinu nastaje pomrčina Sunca, pojasnio je na internet stranicama »E-škola astronomije« fizičar i ravnatelj Zvjezdarnice Zagreb Dragan Roša. Ističe da se ponekad za vrijeme pomrčine Mjeseca mogu istodobno nad horizontom vidjeti Mjesec i Sunce.

– S obzirom na to da pomrčina Mjeseca nastaje ulaskom Mjeseca u Zemljinu sjenu, u prvi mah to izgleda potpuno nelogično. Međutim, objašnjenje je jednostavno. Tada Sunce, Zemlja i Mjesec leže približno na istom pravcu, ali uslijed loma svjetlosti u Zemljinoj atmosferi (tzv. atmosferska refrakcija) prividni položaji Sunca i Mjeseca su promijenjeni. Kada oba tijela vidimo nad horizontom linija koja ih »fizički spaja« ne prolazi kroz oko opažača već kroz samu Zemlju – dodaje Roša. »Za potpune pomrčine Mjesec je obično crvenkaste boje. Pojava je posljedica loma svjetlosti u Zemljinoj atmosferi«, pojašnjava.

Pomrčine su oduvijek impresivno djelovale na čovjeka, pogotovo potpune pomrčine Sunca, kada »usred bijela dana« na trenutak nastupi tama, a na nebu se mogu ugledati sjajnije zvijezde ili planeti, kazao je. Pomrčina Mjeseca nastaje samo za faze uštapa, kada je Mjesec nasuprot Suncu. (Hina)
01.08.2017. 11:12:31