Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 6
Sutra: 9° 9° 6
17. siječnja 2019.
Ispis članka: Ne želite dobiti "okserice"? Onda bi bilo dobro da zaobiđete ovih nekoliko sportova - Novi List

NoviList.hr

Ne želite dobiti "okserice"? Onda bi bilo dobro da zaobiđete ovih nekoliko sportova

Dokazano

22. kolovoz 2018 11:47

Napisao: HINA

Reuters

Svatko tko se na visokoj razini želi baviti sportom mora početi trenirati kao dijete, ali treba znati da intenzivan trening u mlađoj dobi može imati doživotne posljedice.

Kod mladih ljudi koji se natjecateljski bave nogometom rizik od razvoja 'okserica' je povećan, ustanovili su znanstvenici s minhenskog sveučilišta Ludwig Maximilian.

Po studiji objavljenoj u Deutsches Aerzteblattu, stručnome njemačkom časopisu, iskrivljene noge nisu samo estetski problem nego i povećavaju rizik od razvoja artritisa koljena u kasnijoj životnoj dobi.

Vodeći autor istraživanja Helmut Thaller i njegovi kolege proučavali su razne dosadašnje studije i ustanovili da je mladim nogometašima razmak između koljena u prosjeku 3,8 centimetara veći nego u kontrolnoj skupini.

Znanstvenici pretpostavljaju da je deformacija uzrokovana stalnim trčanjem nogometnim igralištem i naglim promjenama smjera.

Razloga za brigu, međutim, nema ako se nogomet ne igra na visokoj razini. »Naši rezultati nisu primjenjivi izvan natjecateljskog nogometa. Suprotno, sport je fundamentalno važan za razvoj djece i adolescenata«, rekao je Thaller.

Slične indikacije za razvoj 'okserica' postoje i u natjecateljskom hokeju na travi, kao i u tenisu, ali nije prikupljeno dovoljno podataka da bi se o tome izvlačili konačni zaključci.