Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. prosinca 2019.
Ispis članka: Mikroplastika iz hrane gomila se u ljudskim crijevima. Stručnjaci zabrinuti: "Moramo reagirati" - Novi List

NoviList.hr

Mikroplastika iz hrane gomila se u ljudskim crijevima. Stručnjaci zabrinuti: "Moramo reagirati"

More plastike

23. listopad 2018 15:48

Napisao: P. N.

Već se sada zna da djelovanje plastike na crijeva može biti jako štetno jer potiskuje imunološki sustav čime se olakšava unos virusa, bakterija i raznih toksina.

Foto Reuters

Znanstvenici su dokazali da ljudi s hranom unose mikroskopske plastične čestice, a potvrdu su dobili u svakom istraženom uzorku u čak osam zemalja koje su sudjelovale u istraživanju.

Premda su se pretpostavke o unosu plastike - koja se uključila u prehrambeni lanac tako što su ribe i morski plodovi u svoj organizam unijeli plastične čestice nastale od otpada koje je čovjek u more bacio - pojavile prije više godina, sada je to konačno dokazano, prenosi Sky News.

Ova spoznaja zabrinjava stručnjake koji još nisu dovoljno upoznati sa svim posljedicama plastičnih čestica u ljudskom organizmu, no već sada znaju da njihovo djelovanje na crijeva može biti jako štetno jer potiskuje imunološki sustav čime se olakšava unos virusa, bakterija i raznih toksina.

Čestice otkrivene u uzorcima bile su između 50 i 500 mikrometara širine - a najčešći tipovi uključeni su polipropilen (PP) i polietilen tereftalat (PET). U prosjeku, znanstvenici su pronašli 20 mikroplastičnih čestica u svakih 10 grama uzorka.

- Posebna je zabrinutost što to znači za nas, a osobito bolesnike s gastrointestinalnim bolestima. Dok su najveće plastične koncentracije u crijevima, najmanji mikroplastične čestice mogu ulaziti u krvotok, limfni sustav, a mogu doći do i jetre. Sada kada imamo prve dokaze za mikroplastiku unutar ljudi, trebamo daljnja istraživanja kako bismo shvatili što to znači za ljudsko zdravlje, rekao je glavni istraživač dr. Philipp Schwabi s Medicinskog sveučilišta u Beču u Austriji.