Gnjusan trend

Kuda ide ovaj svijet? Dok zvijezde jedu svoje posteljice, većini ljudi se okreće želudac, a liječnici upozoravaju

P. N.

Foto Pixabay

Foto Pixabay



Nedavno se i manekenka Chrissy Teigen pridružila brojnim poznatim zvijezdama koje su otvoreno progovorile o tome da su pojele vlastite posteljice nakon porođaja, a sve da bi prevenirale postporođajnu depresiju.


Nikki Reed, Kim i Kourtney Kardashian te Katherine Heigl svoje su posteljice nakon porođaja konzumirale u obliku kapsula, a sada to planira učiniti i Khloe Kardashian.


Chrissy Teigen je pak svoju pojela kuhanu, a u poznatom časopisu Womens Health postoje čak i recepti u kojima je posteljica sastojak smoothieja i lazanja.




”Stvarno? To nije normalno? Ja živim u Los Angelesu gdje je to vrlo normalno. Ovdje se kuha. Možeš probati malo moje kasnije”, rekla je Teigen voditeljici Riti Braver koja je reagirala skeptično na tu praksu tijekom nedavnog intervjua.


Ginekologinja i opstetričarka dr. Sara Swift se protivi toj praksi.


”Nema znanstvenih dokaza da to konzumiranje placente ima prednosti. Jedenje posteljice ne povećava proizvodnju mlijeka, čak može djelovati i potpuno suprotno, a nema ni utjecaja na raspoloženje. Sve prednosti se smatraju placebo efektom”, pojasnila je dr. Swift.


Kapsule placente / Foto Instagram


Kapsule placente / Foto Instagram



Pozivajući se na članak medicinskog časopisa iz 2015. na tu temu, Swift je izjavila da je jedan od nedostataka što jedenje posteljice znači da konzumirate nešto što je više od 30 tjedana bilo u tijelu i prošlo kroz vaginu, a čak nije ni aktivno nakon što se termički obradi kuhanjem ili na pari.


”Žena nakon porođaja posteljicu izbacuje iz vagine koja se nalazi blizu rektuma što znači da su prisutne bakterije”, smatra Swift.


Prošle godine centri za kontrolu bolesti izdali su upozorenje da žene pripaze nakon što se jedna beba zarazila streptokokom grupe B kroz majčino mlijeko, a za koji se pokazalo da su uzrok bile kapsule posteljice koje je konzumirala majka.


”Ja sam za prirodne i alternativne metode, ako je ženama cilj osjećati se bolje nakon porođaja. Međutim, čak i ako netko ipak odluči konzumirati posteljicu, treba biti siguran da je obrađivana dva sata na više od 130 stupnjeva Celzijevih kako bi se smanjila količina bakterija i ne bi je trebalo konzumirati ako je zaražena”, upozorila je dr. Swift, piše People.