"No reservations" hvali hrvatske delicije

Anthony Bourdain, slavni američki kuhar: Ja sam idiot! Tek sad sam otkrio Hrvatsku

Alenka Juričić Bukarica



    Ovog tjedna je, naime, premijerno emitirana epizoda koju je ova zvijezda i enfant terrible svjetske gastro scene prošle godine snimala u Lijepoj Našoj kušajući domaće delicije na tanjuru i u čaši. Reklo bi se, slavni je chef doista oduševljen hrvatskom gastronomijom, osobito domaćim namirnicama punima okusa koje je kušao direktno iz mora ili šume. 



  Janković je Bourdainu ponudio da u Hrvatskoj napravi još epizoda svoje emisije. Za sada ništa konkretno nije dogovoreno što ne znači da neće biti. 


    – Mislim da bi mogao prihvatiti s obzirom na to koliko je bio oduševljen. Italiju je radio 5 ili 6 epizoda, Indiju isto više puta. U pravilu se vraća u zemlje koje su mu se svidjele tako da je moguće da se vrati i u Hrvatsku. Ponudio sam mu da napravimo Južnu Dalmaciju u jednoj epizodi, a bilo bi zanimljivo napraviti i priču o ponudi kontinentalne Hrvatske, od Zagorja do Slavonije i Baranje, rekao je Janković.





    Inače, Bourdainov putopisno-kulinarski show na Travel Chanellu prati oko 120 milijuna gledatelja što znači golemu promociju za hrvatsku gastronomiju i ponudu vina, ali i općenito cjelokupnu turističku ponudu. U 42 minute emisije, Bourdain je tako umiksao priče iz Istre, otoka Paga, zadarskog područja, Kornata i Skradina. Domaćin mu je bio hrvatski chef i član žirija Masterchefa Mate Janković. 


   Bez glume


Američki gastro-putopisac je u početku emisije priznao kako o Hrvatskoj nije znao gotovo ništa ukazujući na Domovinski rat koji se, kaže, dogodio prije dvadesetak godina. Da bi zaključio kako u ovu zemlju svakako treba doći. Svoje putovanje započeo je u Rovinju da bi potom s Jankovićem i ribarom Emilom Sošićem obišao Limski kanal i guštao u kamnicama i dagnjama. U Motovunskoj šumi oduševilo ga je što je mogao kušati tartuf netom izvađen iz zemlje, a u tamošnjoj konobi Mondo je kušao različite delicije od tartufa pitajući domaćine jede li se ovdje tartuf u tolikim količinama da je klincima od njega već puna kapa. Vlasnici konobe Batelina su ga pak po buri odveli u ribolov, a kasnije mu i spremili ulov. Fina domaća spiza oduševila ga je, osobito neobična jela od ribljih iznutrica poput paštete od jetre morskog psa. Okus friške tune za sushi, već na brodu je okusio u zadarskom akvatoriju, a u hotelu i restoranu Boškinac oduševio se paškom janjetinom i sirom, ali i vinom iz vinarije Boškinac. Vinska kapljica obitelji Bibić iz Skradina ga je pak totalno dokrajčila te je ustvardio kako ova zemlja ima je… dobra vina! A paf ga je ostavio i rižot od pet vrsti mesa, kuhan na laganoj vatri satima. Svoju eno-gastro turu zaključio je ribicama na gradelama na Kornatima. 


    – Savršeno, zaključio je. 


    Njegov domaćin, Mate Janković kazao nam je kako je Bourdain vrlo zanimljiva osoba, otvorena za nove stvari. 


    – Proputovao je cijeli svijet, ali se našom zemljom iskreno oduševio. Emocija koju pokazuje je stvarno iskrena. Sa sobom je imao još 4 člana ekipe koji su mi otkrili da ga ne vide tako često ovako oduševljenim i iznenađenim. Zanimljivo je što je prije Hrvatske bio u Rumunjskoj gdje je morao plaćati za snimanja, bilo je namještanja i glumljenja, korupcije, tako da je vjerojatno sličnu situaciju očekivao i ovdje. Međutim, ništa od toga se nije dogodilo i to je bio još jedan plus, kazao je Janković dodajući kako je u Hrvatskoj naletio i na odličnog producenta Igora Nolu. 


   Na putu 260 dana


Snimanje emisije odrađeno je u samo osam dana, praktički u tajnosti. 


    – Ljudi misle da mu je posao vrlo glamurozan, ali u osam dana snimiti sve to je prilično naporno. Tempo je bio stvarno jak. Bourdain je tijekom godine na putu 260 dana i treba to izdržati. Kad smo završili snimanje, ja sam se vratio doma i tri dana s temperaturom završio u krevetu, otkrio je Bourdainov hrvatski domaćin. 


    Na pitanje što je od ove kuharske zvijezde u tih osam dana naučio, Janković je bez puno razmišljanja odgovorio – kako sačuvati živce. 


    – On stvarno ima konjske živce, ha, ha… No iz takvog iskustva se jako puno nauči o tome kako funkcionira jedna takva produkcija. U timu je bilo samo pet osoba. Producent je, primjerice, ujedno i snimatelj. Ostala dva snimatelja, pak, doslovno nisu skidali kamere s ramena… Sve je na vrlo profesionalnoj razini, istaknuo je ovaj chef te dodao kako ga je začudilo da domaćine nitko iz turističkih institucija nije kontaktirao oko emisije, iako se radi o golemom publicitetu za hrvatski turizam. Inače, Amerikanci su sami financirali put po Hrvatskoj.


Dokumentarac o Hrvatskoj možete pogledati i na YouTubeu http://www.youtube.com/watch?v=CVsIwVKVD3c