Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 22
Sutra: 4° 4° 22
19. siječnja 2019.
Ispis članka: PREDAH U TAJNOM VRTU U uređenju zadarskog hotela Almayer sudjelovali i Opatijci - Novi List

NoviList.hr

PREDAH U TAJNOM VRTU U uređenju zadarskog hotela Almayer sudjelovali i Opatijci

Romantični dragulj

15. srpanj 2017 13:53

Napisao: K. B.

Zahtjevni projekt uređenja hotela potpuno je osmišljen i vođen pod majstorskim ravnanjem Borisa Ružića, dizajnera i svestranog kreativca iz Istre, dobrog duha Almayera

Almayer Art & Heritage Hotel / Foto Level 52

Almayer Art & Heritage Hotel

Smješten na atraktivnoj lokaciji u Kampo Kaštelu, povijesnoj zadarskoj četvrti u samom srcu stare jezgre, novootvoreni Almayer Art & Heritage Hotel mali je obiteljski boutique hotel sa svega devet ekskluzivnih smještajnih jedinica, atraktivnim „tajnim vrtom“ i hotelskim bistroom Corte Vino & More.

Ovaj romantični dragulj s četiri zvjezdice, okružen zelenom oazom obližnjeg parka i zaštićenim kulturnim spomenicima, u neposrednoj je blizini svih gradskih znamenitosti, antičkog foruma, mora i zadarske rive te poznatih arhitektonskih instalacija Morskih orgulja i Pozdrava Suncu, udaljenih svega stotinjak metara.

Filozofi iz vrta

Projekt je započeo 2013. godine otkupom ruševne zgrade i dvorišta zagušenog pregradnjama, ali zgrade s pozitivnom energijom od samog početka. Vlasnici hotela – bračni drugovi Irina Bakija i Vjekoslav Bobić, zamislili su Almayer kao jedinstveni art hotel i galeriju s ambijentom u kojem se isprepliću stoljetna baština, suvremena umjetnost i dizajn. Misao vodilja bila je transformacija u mjesto koje ima atmosferu doma i umjetničke galerije, prije nego klasičnog hotela, mjesto za istinske znalce i suvremene epikurejce.

Jednu kavicu, molim

Posebna pažnja posvećena je ponudi hotelskog bistroa Corte Vino & More, koji je otvoren ne samo gostima hotela, nego i drugim posjetiteljima. Gosti svakog jutra mogu započeti dan s à la carte i buffet doručkom, a ljubitelje kave veselit će to što bistro u suradnji s pržionicom „Cogito Coffee Roasters“ nudi specialty kavu, pripremljenu na brojne načine, uključujući i one iz bečke kulture ispijanja kave - Mozart café, Mazagran… Iz bogate ponude još ćemo izdvojiti aROMA gelato sladolede od prirodnih sastojaka, likere i cherry brandyje manjih  lokalnih proizvođača, dok gurmani imaju priliku za nove doživljaje  inspirirane Mediteranom i lokalnom gastro tradicijom.

Dok je sveobuhvatnom obnovom vanjštine kompleksa faksimilno rekonstruiran povijesni izgled zgrade iz 1863., interijer hotela doživio je potpunu metamorfozu u prostor vizualno bogat, istinski eklektičan i ispunjen kozmopolitskim duhom Mediterana. Idejno zamišljen od Otgonedija Derviševića, zahtjevni projekt uređenja hotela je potpuno osmišljen i vođen pod majstorskim ravnanjem Borisa Ružića, dizajnera i svestranog kreativca iz Istre, dobrog duha Almayera.

Ugodno kao doma

Vođen estetskim manifestom spajanja baštine, dizajna i suvremene umjetnosti, Ružić je stavio naglasak ne samo na uređenje prostora, nego na stvaranje mjesta koje odiše udobnošću i atmosferom doma. Svaka površina hotela predstavlja platno za umjetničku ekspresiju – od samih umjetničkih djela suvremenih umjetnika do probranog dizajnerskog namještaja i kreativnih arhitektonskih rješenja – stvarajući jedinstveno okružje i iskustvo kojemu je umjetnost u samom njegovom žarištu.

Almayer Art & Heritage Hotel

Almayer Art & Heritage Hotel

Posebna pažnja posvećena je izboru materijala pri uređenju hotela. Svim prostorima dominira energija prirodnih materijala, zagasitih i smirenih boja, od drva, kamena i čelika, sve do francuskog dekorativnog cementa. Galerijska spot rasvjeta, raspoređena po cijelom kompleksu, ne dominira već naglašava, kako mnogobrojne umjetnine po zidovima, tako i pojedina arhitektonska rješenja. Ukupni rezultat je kombinacija retro-chica, uklopljenih zatečenih rustikalnih detalja, elemenata industrijskog i modernog mediteraniziranog skandinavskog dizajna.

Almayer Art & Heritage Hotel

Tajne, agrumi i priče

Dvorište Almayera posebna je priča. Okruženo i do 4,5 metara visokim srednjovjekovnim kamenim zidom, nakon potpune obnove pretvoreno je u „tajni vrt“. Srce hotela ispunjeno je agrumima i, nadasve, pričama.

BeTone je u trendu

U uređenju Almayera u suradnji s dizajnerom Borisom Ružićem sudjelovao je i H2O Design iz Opatije (zidna tapeta Borgia, Wall & Deco, te pločice iz kolekcije Azulej brenda Mutina), inače ekskluzivni zastupnik za francuski dekorativni mikrocement BeTone koji se može vidjeti i u prostorima ovog obiteljskog hotela. Ovaj  prirodni materijal vrlo je atraktivnog izgleda, dobro se uklapa u sve ambijente, dostupan je u različitim tonovima, te je lak za održavanje.

Za razliku od epoksidnih i poliuretanskih podova karakterističnog “plastičnog” izgleda, BeTone ima izraženiju betonsku strukturu, ugodnu oku i ugodnu na dodir. Osim što je otporan na habanje, BeTone je izvrstan za primjenu unutar bazena, za tuš, odnosno takozvane „mokre“ zone, na terasama…

Prednost u odnosu na keramičke pločice je fleksibilnost pri nanošenju, posebice na neravne ili zakrivljene površine – može ga se nanositi na pločice ili druge postojeće stabilne podloge.

Dio ponude može se razgledati u izložbenom prostoru na adresi Maršala Tita nr12 u Opatiji.

Od opločenja dvorišta na riblju kost (opus spicatum) izvornim ručno pečenim ciglama, poveznica s antikom i venecijanskim nasljeđem, pa do bujne mediteranske hortikulture i ostakljene čelične oranžerije u industrijskom stilu fin de sièclea, zlatnom dobu građanskog Zadra, dizajn dvorišta vizualni je hommage zadarskoj povijesti i kulturi življenja. Konačnom arhitektonskom i hortikulturnom uređenju dvorišta veliki doprinos dali su Marin Supičić, zadarski krajobrazni arhitekt, i posebno Ante Filipović Grčić, grafički dizajner iz Šibenika. Osim vizualnog identiteta hotela, Filipović Grčić dizajnirao je i, sada već amblematska, monumentalna dvorišna vrata hotela. Zadatak nije bio nimalo lak. Želja vlasnika bila je, ni manje ni više, nego „izreći more“.

Almayer Art & Heritage Hotel

- Izreći more?

- Da.

- I ti si sve to vrijeme bio tamo kako bi izrekao more?

- Da.

- Ali kome?

- Nije važno kome. Važno je pokušati izreći ga. Netko će poslušati, dio je dijaloga iz završnog poglavlja romana „Ocean more“, talijanskog pisca Alessandra Baricca. Velika vrata izrađena od željeza 'čipkaste' su teksture te najavljuju ono što se iza njih nalazi, a već su sada dobila titulu „najljepših na poluotoku“.

Ostati mlad bar zasad

Središtem vrta dominira spomenuta oranžerija, zamišljena kao vanjska blagovaonica s barom, mjesto cjelogodišnjeg boravka s pogledom na naranče i stare glicinije. Dvorište je ujedno i središte hotela te bistroa Corte Vino & More, a u njemu će se odvijati vinske prezentacije, umjetničke radionice, literarne večeri, filmske projekcije, manja vjenčanja, razni događaji, odnosno društveni život hotela kao amalgam „tajnog vrta“, klasične kavane i mediteranske piazze.

Almayer Art & Heritage Hotel

Naziv hotela Almayer, nije teško naslutiti, inspiriran je istoimenim pansionom iz djela „Ocean more“ Alessandra Baricca. Radi se o kontemplativnoj odi moru, životu, ograničenjima, sudbinama i ljudima koji su se u pansionu Almayer susreli s morem i taj ih je doživljaj izmijenio i obilježio. More se osjeća i u hotelu Almayer, bilo kroz blizinu mora, zvukove Morskih orgulja i brodskih truba, bilo metaforički, kroz brojne umjetnine posvećene upravo moru.

„Franz Kafka je izrekao kako svako tko ima sposobnost vidjeti ljepotu nikada ne ostari. Ostanite mladi s nama. Uplovite u Ocean more, ali ne pokušavajte nemoguće – odrediti granice gdje ono počinje, a gdje završava. Prepustite mu se. Uplovite u Almayer“, poručuju Irina i Vjekoslav.u umjetnine na prodaju. 

Almayer Art & Heritage Hotel

Almayer Art & Heritage Hotel

Almayer Art & Heritage Hotel

Almayer Art & Heritage Hotel

Almayer Art & Heritage Hotel

Almayer Art & Heritage Hotel

Almayer Art & Heritage Hotel

Almayer Art & Heritage Hotel

Almayer Art & Heritage Hotel

Almayer Art & Heritage Hotel

Almayer Art & Heritage Hotel

Almayer Art & Heritage Hotel

Fotografije Level 52