Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 27
Sutra: 9° 9° 27
26. siječnja 2020.
Ispis članka: Odmor i osnaženje u brodmoravičkom kraju - Novi List

NoviList.hr

Odmor i osnaženje u brodmoravičkom kraju

KAMO NA IZLET?

29. srpanj 2019 09:49

Napisao: P. N.

Posebnost ovoga kraja su etno zone, brojni i vrijedni sakralni objekti te litopunkturne točke

Pogled na Kupu s Gavranove stijene

Privlačan i pitomi brodmoravički kraj smješten je na sjeveroistočnom dijelu Primorsko-goranske županije, u zapadnom dijelu Gorskoga kotara, na 60 metara nadmorske visine.

Općina Brod Moravice je po broju stanovnika najmanja, ali najstarija općina u Gorskom kotaru, status Općine ustanovljen je još 1894. godine

Veličina općine je 63 kvadratna kilometra, obuhvaća 38 naselja u kojima živi 800 stanovnika, što stalnih što povremenih. Pogranično je područje sa susjednom Republikom Slovenijom kojom prolazi i 17 kilometara državne granice. Brod Moravice nekad su se zvale Moravice, Gornje Moravice, Turanj i Brodske Moravice. Prvi je put ime mjesta zabilježeno u ispravi Bele IV., 1260. g.

Prelijepim krajobrazom protječu Kupa i Dobra. Vidikovce: Kavranova, Orlova, Medveja stijena, Špičasti vrh... s kojih se pružaju pogledi na kanjon i rijeku Kupu te susjednu Sloveniju i alpske masive vrijedi posjetiti!

Vrijedno kulturno-povijesno naslijeđe

Područje je vrlo bogato kulturnom i sakralnom baštinom od kojih treba posebno istaknuti:

- kuća Delač, najstarija sačuvana kuća u Gorskome kotaru, u mjestu Delači, izgrađena 1644. g.

- kuća Ožanić, u istoimenom naselju iz 1826. g.

- obnovljen objekt nekadašnje Kolarnice u kojoj su prikazani stari obrti i zanati te multimedijalni prikaz baštine brodmoravičkog kraja. Uz spomenuti objekt nalazi se punionica za e-bicikle

- kula Turanj, s kraja 16. st., koju je dao izgraditi knez Zrinski za obranu od Turaka, preuređena u zbirku i stalni postav predmeta i izložaka iz tog vremena. Danas se kula koristi kao zvonik na čijem vrhu u unutrašnjosti tornja stoje 4 crkvena zvona, prema dostupnim podatcima, lijevana u Veneciji

- u staroj zgradi nekadašnje pučke škole Brod Moravice uređen je prostor, kao i izlošci koje vjerno prikazuju repliku učionice i školskih predmeta iz prijašnjih vremena

- visok kameni stup Piljdak; iz 17. st., smješten je na raskrižju putova između Brod Moravica, Moravičkih Sela i Maklena. Neki povjesničari drže da je to sakralni znamen, a drugi da je služio kao dojavnica kojom su se prenosili signali o dolasku Turaka

- u naselju Gornji Kuti smješten je objekt Hrvatska čitaonica sela Kuti s ponudom više od 6.000 knjiga. Čitaonica je proslavila 80 godina postojanja, a uključena je i u projekt „27 susjedstava“, Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture

GK0806B11

Hrvatska čitaonica sela Kuti

200520

Unutrašnjost kuće Delač

kolarnice

Kolarnica

Planinarske i biciklističke staze

Za ljubitelje planinarenja uređene su i obilježene planinarske staze. Postoji mogućnost dogovora s lokalnim planinarskim društvom PD „Vršak“ za stručno vođenje planinarskog vodiča, a staze su prilagođene svim dobnim skupinama. Također treba spomenuti vrlo dobro označene biciklističke staze s asfaltnim i makadamskim putevima, kao i Goranskom biciklističkom transverzalom koja pruža vrhunsko uživanje u čarima netaknute prirodne. Duljina staza je oko 50 kilometara i visinskom razlikom od 200 do 700 metara nadmorske visine. Za ljubitelje sporta i rekreacije može se koristiti i sportski poligon za boćanje te malonogometno igralište za nogomet i košarku. U zimskim mjesecima postoji mogućnost bavljenja skijaškim trčanjem u dogovoru s članovima Trkačko skijaškog kluba „Budućnost“.

Snaga Kupske doline

Područje Brod Moravica također je uključeno u projekt „Svijet Kupe“ koji kroz „litopunkturu“ u prirodi otvara unutarnju snagu Kupske doline. Na području Brod Moravica nalaze se dva litopunkturna kamena; na ulazu u Brod Moravice, priključak na cestu Lujzijanu i u Klepećem Selu, a na njima su uklesana reljefna znamenja koja se nazivaju „kozmogrami“. Također pozitivna energetska točka je i Kavranova stijena, ali i Šimatovo, osobito crkva svetog Mihaela kao snažni energetski centar. Litopunktura u prirodi djeluje kao i litopunktura kod ljudi. Otvorite svoje srce i dušu, prepustite se svoj ljepoti ovoga kraja i on će vam zauzvrat dati svoju nježnost, snagu i moć življenja.

Lijepo uređeni apartmani, sobe za iznajmljivanje i kuće za odmor samo su dodatni razlog za duže zadržavanje u ovom kraju.

COLNARI

Colnari

IZNIMNOST SAKRALNE BAŠTINE

Brodmoravičko područje jedno je od najbogatijih sakralnom baštinom s 12 sakralnih objekata, od kojih je šest pod zaštitom Ministarstva kulture Republike Hrvatske kao izuzetno vrijedna kulturna i crkvena baština.

Brodmoravička župa osnovana je u 14. st. i uz gerovsku je najstarija u Gorskom kotaru. Župna crkva svetog Nikole smještena je u Brod Moravicama na uzvisini u središtu mjesta, izgrađena je 1434. g., a obnovljena četiri stoljeća kasnije. U crkvi su grobovi s nadgrobnim pločama iz 18 st., a nagađa se da su tu pokopani članovi porodice Zrinskih i Frankopana.

Crkva Majke Božje Škapularske (Karmelske), u Moravičkim Selima, prvi put se spominje 1600. g. Najveća vrijednost ove crkve je centralni, pokretni, drveni oltar koji su izradili domaći drvorezbari.

Pod zaštitom su još i crkve: svetog Mihaela, kod groblja u Šimatovu, svetog Duha u Malim Dragama i svete Lucije u Goršetima. Treba spomenuti i ostale sakralne objekte: crkvu svetog Roka u Brod Moravicama, svetog Andrije na brdašcu Parag, svetog Josipa u Starim Lazima, svetog Petra i Pavla u Podstenama, svetog Križa u Šimatovu, kapelicu svete Ane u Zavrhu i Srca Isusova u Velikim Dragama. U svim tim crkvama, barem jednom godišnje, na blagdan zaštitnika misna su slavlja, a potom pučke svečanosti.

Obvezno nabaviti brošuru 12 crkava na brodmoravičkom području. Brošuru je na tri jezika objavila TZO Brod Moravice.

NB309VC6.JPG1

Majka Božja Škapularska u Moravičkim Selima

DSC00384

Sveti Nikola

00125828

Crkvica svetoga Andrije

PROGRAM DOGAĐANJA

BRODKO1

KOLOVOZ

4. kolovoza, 23. planinarski pohod kanjonom rijeke Kupe u organizaciji Planinarskog društva „Vršak“

od 16. do 18. kolovoza

Uz Dan Općine Brod Moravice, a u okviru općinskih svečanosti tradicionalno se organiziraju sportska natjecanja u šahu, boćanju i malom nogometu uz zabavno-plesnu večer u organizaciji TSK „Budućnost“.

RUJAN

21. rujna, 15. Dani šljiva, turističko-tradicijska manifestacija, u organizaciji TZO Brod Moravice i Udruge umirovljenika Brod Moravice. Program se zasniva na očuvanju tradicionalnih običaja i pripremanju autohtonih proizvoda od šljiva, pečenju rakije i degustaciji proizvoda od šljiva pripremljenih na domaći način. Natjecanje u izboru najboljeg pekmeza i najbolje rakije uz bogat kulturno-umjetnički program, brojne izlagače te dječji kutić

na temu šljiva.

PROSINAC

6. prosinca, Blagdan svetoga Nikole - predstava za najmlađe u organizaciji Društva „Naša djeca“, Brod Moravice

- Izložba jaslica u Domu kulture i žive jaslice kod crkve sv. Nikole u organizaciji Udruge „Turanj“

1. prosinca Ususret Silvestrovu - šestu godinu zaredom TZO Brod Moravice, u suradnji s TSK „Budućnost“, organizira manifestaciju ispraćaja Stare godine na otvorenom, uz kulturni program, kuhano vino i vatromet za sve posjetitelje i turiste.

INFO

Turistička zajednica općine Brod Moravice

Stjepana Radića 1

51312 Brod Moravice

Tel: +385 (51) 817-180

tz@brodmoravice.hr

www.brodmoravice.hr

BRODMORAVICE-LOGO

HTZ-hrvatski1(1)