Mediteranska kuhinja

LJETNI SPECIJALITET Caponata- omiljeno talijansko jelo prema receptu Davida Lebovitza

P. N.

Foto: iStock

Foto: iStock

Patlidžani, povrće, masline i kapari glavne su zvijezde tradicionalnog sicilijanskog jela koje će vas oduševiti bogatstvom okusa



Caponata je tradicionalno sicilijansko jelo koje je zbog svoje punoće okusa postalo omiljeno jelo mediteranske kuhinje. Odličan je prilog ribi ili mesu, a može se poslužiti samostalno, kao bogati nadjev tostiranom kruhu ili pak kao hladna salata uz dodatak tvrdo kuhanih jaja. Ovo slatko- kiselkasto jelo zaista vam nudi mnoštvo varijacija, a savršen je izbor u ljetnim danima.


Donosimo recept svjetski poznatog kuhara Davida Lebovitza za savršeni ljetni specijalitet u kojem će uživati cijela obitelj.


Sastojci:


3 stabljike celera




250 ml biljnog ulja


450 g patlidžana


2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja


1 manji crveni luk, oguljen i tanko nasjeckan


½ šalice zelenih okošćenih maslina, tanko nasjeckanih


2 žlice kapara, opranih i ocijeđenih


¾ šalice + 2 žlice umaka od rajčice


3 žlice bijelog octa


½ žlice meda (ili šećera)


¼ žličice chilija u prahu


nasjeckan svježi peršin


Priprema:


1. Odstranite listove celera, a stabljike nasjeckajte na deblje kriške (otprilike 1 cm). U loncu zagrijte vodu do vrenja, ubacite celer i kuhajte 5 do 7 minuta. Ocijedite i dobro isperite u hladnoj vodi. Stavite sa strane.


2. Patlidžan nasjeckajte na komadiće debljine 3 cm.


3. U većoj tavi zagrijte biljno ili maslinovo ulje. Popržite kockice patlidžana povremeno miješajući dok ne poprime smeđu boju sa svih strana. Izvadite i prebacite na kuhinjski papir kako bi se ocijedile od viška ulja. Začinite solju i zatim popržite ostatak kockica patlidžana dodajući ulja po potrebi, a zatim ih postavite na kuhinjski papir i začinite solju.


4. U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte luk i popržite do zlatne boje, otprilike 5- 7 minuta. Dodajte celer, masline, kapare, umak od rajčice, ocat, med i chilli u prahu. Pustite da lagano zavrije, a zatim ubacite kockice patlidžana.


5. Zagrijte do vrenja pažljlivo miješajući, otprilike 3 – 4 minute. Začinite solju po ukusu i po potrebi dodajte još malo octa. Maknite s vatre i prebacite u zdjelu za serviranje. Ohladite i uživajte!


Mali savjet: caponata je najbolja nakon što odstoji jedan dan jer se na taj način svi sastojci prožmu i daju punoću okusa. Caponatu dekorirajte nasjeckanim peršinom. Možete ju poslužiti na tostiranom kruhu koji ste premazali ricottom ili svježim sirom. Također, možete servirati s tvrdo kuhanim jajima- caponata je jelo koje se može kombinirati na tisuću načina!