Kava i šlag

Volite tiramisu? Pripremiti ga možete i bez jaja

P. N.

Foto Pixabay

Foto Pixabay

Ako niste ljubitelj kave, piškote možete namakati u liker od limuna razrijeđen mlijekom



Tradicionalan talijanski kolač, tiramisu radi se s kremom na bazi jaja, no ako niste sigurni u njihovu svježinu radije ih nemojte koristiti. Pronašli smo recept u kojem jaja zamjenjuje kondenzirano mlijeko, a svi ostali sastojci iz klasičnog recepta posve su jednaki.


Sastojci za 4 osobe:  350 g sira mascarpone 350 g, 100 g slatkog vrhnja, 100 g kondenziranog mlijeka, 8 komada piškota, 50 ml kave, gorki kakao  ili naribana tamna čokolada, šećer po želji


Priprema: Prije nego krenete s pripremom kreme skuhajte kavu i pustite ju da se ohladi. Ako volite slađe deserte kavu zašećerite količinom šećera po želji.




U posudu staviti mascarpone i kondenzirano mlijeko, promiješajti i staviti u hladnjak. Od slatkog vrhnja napraviti šlag. U šlag pažljivo umiješati smjesu mascarponea i kondenziranog mlijeka. Pažljivo miješati kremu od dna prema vrhu kako šlag ne bi »pao«.


Pripremiti četiri zdjelice za posluživanje. Kremu staviti u vrećicu za ukrašavanje. Na dno zdjelice istisnuti malo kreme i povrh prepolovljene piškote kratko namočene u kavu. Staviti ponovo kremu i posuti kakaom. Staviti još jedan sloj keksa i završiti kremom i kakaom ili naribanom čokoladom. Isto ponoviti i s preostale tri zdjelice. Svaku zdjelicu prekriti s prozirnom folijom i staviti nekoliko sati prije posluživanja u hladnjak.

Ako niste ljubitelj kave, piškote možete namakati u liker od limuna razrijeđen mlijekom.