Kremasti užitak

Veganski makaroni sa sirom u kojima ćete uživati bez grižnje savjesti

P. N.

Foto: iStock

Foto: iStock

Zdrava verzija omiljenog recepta



Jesen je idealno vrijeme za isprobavanje comfort food recepata, no užitak koji osjećamo dok isprobavamo sve te fine okuse često je popraćen grižnjom savjesti i brigom za našu liniju. Upravo zato donosimo vam recept za fine i kremaste makarone sa sirom u zdravijoj, veganskoj varijanti koju svatko može pripremiti.


Sastojci:


3 šalice cvjetova karfiola, nasjeckanih


2 žličice ekstra djevičanskog maslinovog ulja




1 veći luk, nasjeckan


1 češanj češnjaka, nasjeckan


sok jednog limuna


2 žličice senfa


sol i papar


½ žličice kajenskog papra


prstohvat kurkume


¾ šalice biljnog mlijeka


2 žličice smeđeg šećera


¼ šalice prehrambenog kvasca *


2 ½ šalice naribanog veganskog sira*


400 g makarona


*prehrambeni kvasac i veganski sir možete kupiti u trgovinama organske hrane.


Priprema:


1. U većem loncu zagrijte vodu do vrenja. U manjem loncu zagrijte šalicu vode do vrenja skupa s cvjetovima karfiola sve dok ne omekšaju (otprilike 20 minuta), a zatim ocijedite i stavite sa strane.


2. Zagrijte ulje na tavi na srednje jakoj vatri i dodajte luk i češnjak te pirjajte 3 minute. Dodajte sok limuna, senf, žličicu soli, prstohvat običnog i kajenskog papra te kurkumu i dobro promiješajte. Postepeno pjenjačom umiješajte mlijeko, prehrambeni kvasac i smeđi šećer i pustite da zavrije, a zatim maknite s vatre.


3. Karfiol izmiksajte štapnim mikserom i polako dodajte toplo mlijeko sve dok ne dobijete kremastu smjesu. Smjesu zatim prebacite na tavu koju ste zagrijali na srednje jakoj vatri i dodajte kremasti sir povremeno miješajući sve dok se ne otopi.


4. Tjesteninu skuhajte al dente, ocijedite i ostavite šalicu vode u kojoj se kuhala tjestenina.


5. Makarone dodajte umaku i dobro promiješajte te dodajte malo vode u kojoj se kuhala tjestenina kako biste dobili željenu konzistenciju. Začinite po ukusu i servirajte toplo.