Uskršnje delicije

Tri slatka recepta: Pinca i kuglof za prste polizati

Ana Braškić

Foto: Arhiva NL

Foto: Arhiva NL

Ako ne tolerirate gluten i za vas postoji rješenje. Umjesto pšeničnog brašna koristite rižino ili univerzalnu mješavinu



Uskršnji stol nezamisliv je bez pince. Ova mirisna pinca provjeren je recept koji svaki put uspije odlično.


Najvažniji savjet koji smo dobili i kojeg se valja pridržavati kako bi pinca uspjela jest da prostorija u kojoj se radi i sastojci s kojima se radi moraju biti topli ili barem sobne temperature.


Ako ne tolerirate gluten i za vas postoji rješenje.




Slastice bez glutena i bez laktoze oduševit će i najzahtjevnija nepca.


Umjesto pšeničnog brašna koristite rižino ili univerzalnu mješavinu.


PINCA 


Sastojci za 3 do 4 komada:


– 1 kg glatkog brašna


– 200 g oštrog brašna


– 3 vrećice suhog kvasca


– 2 prstohvata soli


– 200 g demerara šećera


– 2 vanilin šećera


– 2 štapića vanilije


– 6 jaja (4 cijela, 2 žumanjka)


– 3 dcl mlakog mlijeka


– 200 g otopljenog maslaca


– 0,3 dcl ruma


– sok 1 naranče


– korica 3 limuna


– 100 g brusnica (ili grožđica)


Arhiva NL


Arhiva NL



Priprema: Štapić vanilije prerezati, nožem sastrugati sjemenke, a štapiće ubaciti u mlijeko, zagrijati i pustiti da se malo ohladi. Zatim, zagrijati prosijane obje vrste brašna i dodati suhi kvasac. Pjenasto umutiti šećer s jajima, dodati rum, sok od naranče, vanilin šećer, koricu limuna, sol i sjemenke vanilije. Na kraju u smjesu s jajima umiješati mlako mlijeko.


Postepeno dodavati brašno, a kada se svi sastojci prožmu umijesiti otopljeni maslac. Pustiti pokriveno na toplom mjestu da se diže 4 sata. Premijesiti i dodati brusnice. Pustiti da se diže još sat vremena.


Zatim podijeliti na 3 ili 4 dijela (ovisno želite li male ili velike pince). Škarama napraviti križ i pustiti da se diže još sat vremena. Premazati bjelanjkom i posuti kristal šećerom. Peći u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko pola sata.


KUGLOF OD RIŽINOG BRAŠNA I NARANČE


iStock


iStock


Sastojci za kalup promjera 24 cm:


– 250 g rižinog brašna


– 1 prašak za pecivo (ili žličica sode bikarbone)


– 3 jaja


– 90 g šećera


– 1 vanilin šećer


– 0,6 dcl ulja (može i kokosovo)


– 1 prstohvat soli


– malo ruma


Za glazuru od čokolade


– 100 g crne čokolade sa što većim postotkom kakaa


– 1 žlica krutog kokosovog ulja


Priprema: Odvojiti žutanjke i bjelanjke. Bjelanjke istući u čvrsti snijeg, a žutanjke pjenasto umutiti sa šećerom. Kada žutanjci udvostruče volumen postepeno (u mlazu) ulijevati ulje, zatim dodati sol, rum, sok i koricu naranče.


U smjesu pažljivo umiješati brašno pomiješano s praškom za pecivo, a zatim žlicu po žlicu snijega od bjelanjaka. Smjesu staviti u kalup za kugluf i peći 30 do 35 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva.


Pečeni kolač dobro ohladiti i preliti mlakom glazurom. Za glazuru zagrijati kokosovo ulje i vrućim uljem preliti usitnjenu čokoladu. Dobro promiješati i pustiti da se malo ohladi, a zatim preliti preko kuglufa. Čuvati pokriveno 2 do 3 dana.


BEZGLUTENSKA USKRSNA PLETENICA


iStock


iStock



Sastojci za jedan komad:


– 300 g bezglutenskog brašna za dizana tijesta


– 1 kvasac


– 50 g šećera


– 1 vanilin šećer


– štapić vanilije


– prstohvat soli


– 1 jaje


– 1 žutanjak


– 0,75 dcl zobenog mlijeka


– 50 g otopljenog pročišćenog maslaca


– korica limuna


– 50 g brusnica


– sok od 1 naranče


Priprema: Zagrijati prosijano bezglutensko brašno i dodati mu suhi kvasac. Šećer i jaja pjenasto izmiješati, dodati sok od naranče, sjemenke vanilije, sol, koricu limuna, zatim mlako zobeno mlijeko i na kraju umiješati brašno. Kada je smjesa kompaktna umijesiti otopljeni maslac.


Pustiti na toplom da se diže 4 sata. Zatim umijesiti brusnice. Pustiti da se diže još sat vremena. Oblikovati pletenicu i pustiti da se diže još sat vremena. Premazati bjelanjkom, posuti šećerom.


Peći na 180 oko pola sata. Ova pinca najbolja je mlaka, prvi dan pečenja. No jednako je ukusna i dan kasnije, a ako vam se čini presuha uvijek ju možete močiti u zobeno mlijeko.