Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 30° 1
Sutra: 30° 30° 1
20. rujna 2018.
Ispis članka: Spoj povrća i sira: Zimska parmigiana - Novi List

NoviList.hr

Spoj povrća i sira: Zimska parmigiana

Vege ručak

24. siječanj 2018 10:37

Napisao: P. N.

Glavnu ulogu u ovom receptu igraju krafiol, cikla i kelj, dakle pravo zimsko povrće, a umjesto mozzarelle koristi se polumasni kravlji sir

Foto Istock

Iako je zima godišnje doba kada nema velikog izbora svježeg voća i povrća, još uvijek ga je dovoljno da bi njime pripremali ukusna jela. Parmigiana je pravo ljetno jelo, a njeni su glavni sastojci patlidžani, mozzarella, rajčice i parmezan, no pronašli smo recept za njenu zimsku verziju. Glavnu ulogu igraju krafiol (cvjetača), cikla i kelj, dakle pravo zimsko povrće, a umjesto mozzarelle koristi se polumasni kravlji sir.

Sastojci za pleh od 22 x 22 cm: 500 g karfiola, 300 g cikle, 500 g korijena koromača, 400 g očišćene butternut tikve, listovi kelja, 300 g polumasnog topljivog kravljeg sira, 100 g parmezana, 50 g maslaca, maslinovo ulje, sol, papar, nekoliko listića kadulje, 1 grančica ružmarina, 1 režanj češnjaka

Priprema: Svo povrće prije slaganja valja speći u pećnici. Zato bi bilo idealno da pečete dvije vrste zajedno, na dva odvojena pleha. Tikvu oguliti i narezati na tanke ploške, posložiti na masni papir, malo posoliti, popariti, pokapati uljem te peći 20-ak minuta na 200 stupnjeva. Ako imate pleh više isto napravite i s ciklom koju ste ogulili i narezali na tanke ploške.

Karfiol oprati u komadu i pažljivo rezati na ploške. Njega možete peći istovremeno kada i koromač koji ste također narezali na tanke ploške. Dok se povrće peče, sir narezati na ploške pomoću gulilice za krumpir. Odvojiti nekoliko listova kelja i posušiti ih.

Zatim pripremite aromatizirani maslac. Na laganoj vatri otopiti maslas s malo maslinova ulja. Dodati kadulju, neoguljeni češnjak i grančicu ružmarina. Ukloniti s vatre čim počne poprimati tamniju boju. Procijediti, a kadulju sačuvati.

Namašćeni kalup premazati maslacem, i slagati sve vrste povrća, posuti ploškama sira i parmezanom. Slagati dok ne potrošite svo povrće. Posljednji sloj neka bude od obje vrste sira koje valja pokapati aromatiziranim maslacom.
Peći 35 minuta na 180 stupnjeva. Poslužiti toplo.