Zdrav obrok

Sezona branja šparoga je počela – napravite proljetni rižoto

P. N.



Sezona branja šparoga službeno je započela, ukusna i nutritivno bogata namirnica, osim što je zdrava za jetru, bubrege i pluća sadrži i 43 kalorije, zbog čega je idealna za reguliranje tjelesne težine.


Donosimo jednostavan recept za rižoto od šparoga koji je idealan za proljetne dane koji slijede.


Sastojci dvije osobe:


1 stručak divljih šparoga




1 kapula


Mrvicu peršina


1 -2 režnja češnjaka


Malo bijelog vina


1 šalica riže


Začini: sol i papar. Ako ne koristite vegetu možete dodati začine koje koristite.


Priprema:


Šparoge režite ili lomite na dijelovima gdje počinju biti tvrđe. Zatim ih stavite kuvati (samo meki dio) desetak minuta. Procjedite ih. Dio vode u kojoj su se kuhale ostavite za temeljac.


Kapulu izdinstajte na malo maslinovog ulja, kada omekša kapula dodajte malo bijelog vina, peršin i češnjak.


Sve zajedno dinstajte još pola minute. Dodajte po potrebi malo vode, pa dodajte rižu i mješajte dok  riža ne pokupi svu tekučinu.


Zatim dodajte mrvicu temeljca od šparoga i začinite po želji. Kada riža bude gotova dodajte šparoge i promješajte.


Po želji dodajte parmezan.


Poslužite ga uz ribu ili samostalno.


U slast!