Sezona branja šparoga službeno je započela, ukusna i nutritivno bogata namirnica, osim što je zdrava za jetru, bubrege i pluća sadrži i 43 kalorije, zbog čega je idealna za reguliranje tjelesne težine.
Donosimo jednostavan recept za rižoto od šparoga koji je idealan za proljetne dane koji slijede.
Sastojci dvije osobe:
1 stručak divljih šparoga
1 kapula
Mrvicu peršina
1 -2 režnja češnjaka
Malo bijelog vina
1 šalica riže
Začini: sol i papar. Ako ne koristite vegetu možete dodati začine koje koristite.
Priprema:
Šparoge režite ili lomite na dijelovima gdje počinju biti tvrđe. Zatim ih stavite kuvati (samo meki dio) desetak minuta. Procjedite ih. Dio vode u kojoj su se kuhale ostavite za temeljac.
Kapulu izdinstajte na malo maslinovog ulja, kada omekša kapula dodajte malo bijelog vina, peršin i češnjak.
Sve zajedno dinstajte još pola minute. Dodajte po potrebi malo vode, pa dodajte rižu i mješajte dok riža ne pokupi svu tekučinu.
Zatim dodajte mrvicu temeljca od šparoga i začinite po želji. Kada riža bude gotova dodajte šparoge i promješajte.
Po želji dodajte parmezan.
Poslužite ga uz ribu ili samostalno.
U slast!