Rustikalno

Rustikalno: Domaći njoki u umaku od sira s hrskavom pancetom i orasima

P. N.

Foto Istock

Foto Istock

Danas predlažemo pomalo neobičnu kombinaciju - orasi i panceta



Za njoke možemo reći da su tradicionalno jelo koje se obično poslužuje uz gulaš, bilo juneći, pileći ili pak onaj od divljači. Danas predlažemo pomalo neobičnu kombinaciju koja možda neće biti draga vegetarijancima, ali ljubiteljima mesnih delicija svakako hoće. Riječ je o njokima u umaku od pancete i oraha. Rustikalno i zasitno pa zašto ne bi probali.


Donosimo i recept za njoke, a ako nemate vremena, pripremite samo umak, a njoke kupite.Sastojci za njoke: 1 kg krumpira, 300 g brašna, 1 jaje, sol Za umak: 200 g pancete, 60 g oraha, 240 g  sira camembert, 150 g slatkog vrhnja, prstohvat muškatnog oraščića, ružmarin, sol, paparPriprema: Krumpire dobro oprati i skuhati u kori. Oguliti ih dok su još tople, a zatim ih zgnječiti. U još topal krumpir dodati brašno, jaje i prstohvat soli. Zamijesiti tijesto. Ako je previše mekano dodati još malo brašna. Tijesto podijeliti na nekoliko dijelova, na pobrašnjenoj površini razvaljati tijesto u dugljaste valjke, rezati njoke i ako želite svaki preći preko ribeža ili vilice. Njoke slagati na pladanj i krenuti s pripremom umaka. U duboku tavu staviti slatko vrhnje, začiniti muškatnim oraščićem i dodati sir kojem ste uklonili koru. Držati na laganoj vatri sve dok se sir ne otopi.

Pancetu narezati na kockice i popržiti na suhoj tavici s malo nasjeckanog ružmarina sve dok ne postane hrskava. Kada je panceta gotova staviti ju u drugu posudu, a na istoj tavici tostirati orahe koje ste prethodno nasjeckali na krupne komade.


Njoke kuhati u kipućoj slanoj vodi, i kako isplivaju na površinu ubaciti ih u umak od vrhnja i sira. Ako je pregusto podliti s malo vode u kojoj su se kuhali njoki. Dodati pancetu i orahe (ostaviti malo za dekoraciju), dobro promiješati, po potrebi posoliti i popapriti. Poslužiti odmah posuto s preostalom hrskavom pancetom i orasima.