Slatki recept

Pravi klasik među kolačima: Štrudel od jabuka

P. N.

Foto Istock

Foto Istock

Štrudel s jabukama pravi je klasik. Ako niste vični spravljanju tijesta poslužite se onim kupovnim. Bit će jednako ukusan



Za tijesto: 130 g brašna, 30 ml vode 1 žlica ulja 1 jaje  prstohvat soli


Za punjenje: 750 g jabuka, 60 g demerara šećera, 60 g krušnih mrvica, 50 g maslaca, 50 g grožđica, 25 g tostiranih oguljenih badema ili lješnjaka, 1 žličica cimeta u prahu, 2 žlice ruma, korica 1 neprskanog limuna


Priprema: Prvo valja pripremiti tijesto. U posudi pomiješati brašno s prstohvatom soli, dodati jaje, vodu i ulje te energično promiješati. Prebaciti na nauljenu površinu i nastaviti mijesiti. Kada tijesto postane elastično oblikovati kuglu, nauljiti i pokriti plastičnom folijom. Tijesto staviti na sat vremena u hladnjak. Grožđice namočiti u rum, a u posudi otopiti maslac i na njemu popržiti krušne mrvice.




Zatim oguliti jabuke, narezati ih na ploškice te pomiješati sa šećerom, tostiranim grubo nasjeckanim bademima, koricom limuna i cimetom. Dodati ocijeđene grožđice i sve dobro promiješati. Pusti kratko da odstoji.


Tijesto razvaljati na pobrašnjenoj površini u oblik pravokutnika. Premazati s još malo otopljenog maslaca i posuti krušnim mrvicama. Povrh rasporediti ocijeđenu smjesu od jabuka i zarolati po duljini i zatvoriti rubove. Premazati maslacem i peći u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 40 minuta. Kada je gotov po želi posuti šećerom u prahu.