Proteinski kolač

Pita od sira bez brašna? I to je moguće

Ana Braškić

Foto pixabay

Foto pixabay

Pita od sira može se napraviti i bez grama brašna, a u ovom receptu naranču možete zamijeniti limunom



Pazite što jedete, ne želite organizam opterećivati ugljikohidratima ili jednostavno želite probati nešto novo? Za vas je onda ovaj recept koji smo pronašli u LCHF kuharici Anite Šupe i malo ga prilagodili kako bi za jedan kolač bilo dovoljno samo jedno pakiranje svježeg sira od pola kilograma.


Sastojci za kalup promjera 26 cm:Za podlogu: 250 g sitnih zobenih pahuljica (ili ista količina zobenih posija, jednako je ukusno), 100 g svježeg sira, 70 g tekućeg sladila (mi smo koristili agavin sirup), 1 žličica cimetaZa kremu: 400 g svježeg sira, 1 dcl jogurta, 80 g smeđeg šećera (ili nekog drugog sladila), sok i korica 1 naranče (možete koristiti i istu količinu limuna), 4 jaja, 1 vanilin šećer

Priprema: U posudi promiješati zobene pahuljice i cimet, dodati svježi sir i agavin sirup. Dobro promiješati. Smjesu rasporediti po kalupu obloženom masnim papirom i dobro utisnuti. Napravite maleni rub. Ako radite sa zobenim posijama smjesa će se malo mrviti po rubovima, ali prstima ju pritisnite o rub. Podlogu peći 10 minuta na 170 stupnjeva.


Dok se podloga peče pripremite kremu. Jaja pjenasto umutiti sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati svježi sir i jogurt te nastaviti miješati kako bi nestale grudice. Na kraju dodati sok i koricu naranče.




Kremu rasporediti po pečenoj podlozi i nastaviti peći na istoj temperaturi oko pola sata. Ohladiti i poslužiti.