Sezonski recept

Neodoljiva krostata sa šljivama i meringom zadovoljit će i zahtjevna nepca

P. N.

Foto Istock

Foto Istock

Sezona je šljiva i valja ih iskoristiti. Ako niste vični pripremi džema zašto barem ne bi probali napraviti ovaj kolač



Krostata za tren može postati svečani kolač koji možete poslužiti i umjesto rođendanske torte. Dovoljno je voće prekriti meringom i flambirati pomoću brenera.


Sastojci za prhko tijesto (kalup promjera 22 cm): 200 g brašna, 50 g integralnog brašna, 125 g hladnog maslaca, 80 g šećera, 1 jaje, 1 vanilin šećer


Sastojci za nadjev: 200 g žutih šljiva (mogu i obične), 100 g slatkog vrhnja, 50 g mlijeka, 110 g jaja (oko 2 jaja), 40 g demerara šećera, 1 vanilin šećer, prstohvat soli




Za meringu: 75 g bjelanjaka, 150 g šećera, 40 g vode


Priprema: Od navedenih sastojaka prvo valja napraviti prhko tijesto, pazite da maslac bude dobro ohlađen. Gotovo tijesto staviti na pola sata u hladnjak. Dok tijesto odmara napravite nadjev. Šljive oprati, prepoloviti i ukloniti im koštice. U visoku posudu uliti mlijeko i slatko vrhnje. Dodati šećer, jaja, vanilin šećer i prstohvat soli te sve dobro izraditi mikserom. Tijesto izvaditi iz hladnjaka, razvaljati te njime obložiti kalup promjera 22 cm. Po tijestu rasporediti šljive i preliti smjesom od jaja i mlijeka. Staviti peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 180 stupnjeva oko sat vremena. Kada je gotovo ohladiti. Tek kada je krostata hladna pripremite meringu. U posudi zagrijati vodu sa šećerom (mora zakuhati). U posuditi tući bjelanjke, a zatim nastavljajući s miješanjem polako ulijevati sirup. Meringa je gotova kada se zahvaljujući neprestanom miješanju ohladi. Meringu rasporediti po krostati i zapaliti brenerom. Ako nemate brener ovaj posljednji korak možete preskočiti.