Foto: iStock
Pizza je savršen izbor za podizanje raspoloženja, a mi vam danas donosimo recept za bogatu pizzu u poznatoj američkoj verziji
Bura i hladno vrijeme neuobičajeno za ovo doba godine savršena su izlika za pripremu
Deep dish pizzu odlikuje karakteristično bogato, deblje tijesto na koje se nadjev slaže obrnutim redosljedom: umjesto sira na vrhu, na tijesto se prvo slažu kriške mozzarelle, i to u bogatom sloju. Sredina nadjeva rezervirana je za kobasicu, a možete se poslužiti i suhom salamom ili pak mljevenim mesom. Nadjev se prekriva slatkastim umakom i prije serviranja obilno posipa naribanim parmezanom.
Sastojci:
Za tijesto:
1 ¼ šalice tople vode
2 ¼ žličice suhog kvasca
2 žličice šećera
3 ¼ šalice brašna
¾ šalice kukuruzne kaše
2 žličice soli
2 žlice rastopljenog maslaca
1 žlica maslinovog ulja
Za umak:
2 žlice maslaca
1 luk, nasjeckan
1 žličica soli
1 žličica chillija u prahu
1 žličica suhog origana
2 češnja češnjaka, nasjeckanih
1 žličica šećera
konzerva pelata
Za nadjev:
225 g kobasice
10 kriški mozzarella sira
naribani parmezan
Upute:
1. Pripremite umak: u manjoj posudi otopite maslac, dodajte luk, sol, chilli i origano te držite na srednje jakoj vatri dok umak ne dobije zlatnosmeđu boju. Dodajte češnjak, šećer i pelate, pustite da zavri i kuhajte 20 minuta dok se umak ne zgusne.
2. Pripremite tijesto: pomiješajte suhi kvasac, kukuruznu kašu, šećer i vodu i ostavite jednu minutu. U zdjeli za miksanje pomiješajte brašno i sol, dodajte kvasac i maslac i mijesite dok ne formirate tijesto. Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu i mijesite dok se tijesto ne formira u kuglu. Prebacite u duboki pladanj (može poslužiti i kalup za torte) kojeg ste premazali maslinovim uljem. Premažite tijesto maslinovim uljem i pustite da se diže sat vremena.
3. Tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte do debljine od 5 cm.
4. Pećnicu zagrijte na 215 º C.
5. Tijesto prebacite u kalup kojeg ste premazali uljem i posuli brašnom. Krajeve ravnomjerno utisnite na rubove kalupa služeći se rukama i prstima.
6. Tijesto prekrijte kriškama mozzarelle, dodajte komadiće kobasice ili suhe salame i prekrijte umakom.
7. Pecite 20- 25 minuta dok se sir ne otopi i kora ne poprimi smeđu boju. Pospite naribanim parmezanom.
pizza, deep dish pizza