Desert

Mlijeko, šećer, limun, vanilija i svježa jaja ključni su sastojci za uspješnu rožatu

Ivana Kocijan

Foto Tamara Ivančić

Foto Tamara Ivančić

Ovaj desert se kuha u parnoj kupelji. U dublji pleh ulijte vodu pa položite unutra kalupe s kremom



“Desert koji sam jednom davno jela, iznimno jednostavne pripreme. Od mame sam uzela domaća jaja i to je bilo presudno. Vrag mi nije dao mira pa sam se poigrala s tamnim šećerom, rezulat je ova tamna boja. Drugi put ide obavezno bijeli šećer, a imam i neke nove ideje, odmak od klasike koju vam ovdije donosim,” govori Tamara Ivančić s bloga Ave Dulcis čiji recept donosimo.


Sastojci:


600 ml punomasnog mlijeka5 jaja50 g demerara šećera2 mahune bourbon vanilijekorica jednog domaćeg limuna100 g šećera za karamel

Priprema: Mlijeko, šećer, limun i vaniliju ugrijati na vatri. Kratko kuhajte da se otpusti aroma pa ohladite. Jaja izmutite. Preostali šećer otopite na laganoj vatri do zlatne boje. Ulijte u pripremljen kalup, obložite i rubove. Iznad karamela ulijte kremu.




Možete koristiti i pojedinačne porcije. Pećnicu zagrijte na 150 stupnjeva. Ovaj desert se kuha u parnoj kupelji. U dublji pleh ulijte vodu pa položite unutra kalupe s kremom. Voda treba biti nešto više od pola visine kalupa.


Rožatu kuhajte sat vremena, izvadite i dobro ohladite u kalupu. Prije serviranja nožem odvojite od ruba i izvrnite na pladanj za posluživanje.