Mediteranska kuhinja

LJETO NA TANJURU Linguini u finom umaku s cherry rajčicama, slanutkom i ružmarinom

P. N.

Foto: @halfbakedharvest Instagram

Foto: @halfbakedharvest Instagram



Počastite se najboljim okusima mediteranske kuhinje – tjesteninom u začinskom umaku s ružmarinom, mirisnom limunovom koricom, rajčicama i mozzarellom i unesite mirise Italije u vaš dom.


Sastojci:


½ šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja


1 konzerva slanutka




3 grančice svježeg ružmarina


korica naribanog limuna


450 g tjestenine (linguine ili tagliatelle)


4 šalice cherry rajčica


3 češnja češnjaka


3 žlice jabučnog octa


1 žlica pekmeza ili meda


šaka svježeg bosiljka, nasjeckanog


2 kuglice mozzarelle


sol i papar


Priprema:


1. Slanutak procijedite i posušite papirnatim ručnikom. Zagrijte veću tavu na srednje jakoj vatri. Dodajte maslinovo ulje, slanutak i ružmarin. Kuhajte 8-10 minuta povremeno miješajući. Dodajte naribanu koricu limuna i kuhajte jednu minutu. Sastojke prebacite na tanjur, no ostavite ulje i malo korice limuna u tavi. Začinite slanutak i začine solju i paprom.


2. Posolite i zakuhajte vodu do vrenja, ubacite tjesteninu i kuhajte prema uputama na pakiranju. Odvojite jednu šalicu vode u kojoj se kuhala tjestenina, a zatim procijedite tjesteninu.


3. Tavu s maslinovim uljem i ružmarinom zagrijte na jakoj vatri. Dodajte rajčice, protisnuti češnjak, sol i papar. Ostavite na vatri 4-5 minuta, a zatim smanjite vatru, dodajte ocat, med i malo vode u kojoj se kuhala tjestenina. Pustite da ključa 5-10 minuta dok se umak ne reducira.


4. Umaku dodajte tjesteninu i nasjeckani bosiljak i dobro promiješajte. Tjesteninu prebacite na tanjur, dodajte kriške mozzarelle i ukrasite ružmarinom. Dobar tek!