Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. prosinca 2019.
Ispis članka: Kuhar u nižnjenovgorodskom Sheratonu: Kako sam Maradoni ublažio muke poslije poraza - Novi List

NoviList.hr

Kuhar u nižnjenovgorodskom Sheratonu: Kako sam Maradoni ublažio muke poslije poraza

Zoran Veljković

23. lipanj 2018 10:32

Napisao: Marko Cvijanović

Što sam mu spremao? Steak od govedine i povrće na grillu s mojim nekim posebnim umacima. Da li mu se svidjelo? Sve je pojeo, valjda jest, ha, ha, ha… – kaže Zoki

Foto Marko Cvijanović

NIŽNJI NOVGOROD Ciljani posjet hotelu Sheraton u Nižnjem Novgorodu u potrazi za Diegom Armandom Maradonom bio je bezuspješan. Nogometnim žargonom reklo bi se – stativa! Ali… Bilo je blizu. Objasnit će to Zoran Veljković, glavni chef Sheratona, majstor kulinarstva, koji je osobno spremao večeru za »malog zelenog«. »Zoki« je osvojio prvo mjesto u nadmetanju kuhara gradova domaćina svjetske smotre na »temu« roštilja.

– Festival se zove »Šašlik mašlik«, održavao se u Kazanju, svaki je grad poslao po jednog najboljeg kuhara iliti chefa. Ja sam dva dana prije natjecanja dobio informaciju da je kuhar iz jednog restorana u Nižnjem Novgorodu otkazao put i dobio pozivnicu. Pristao sam, zašto ne? Odabrao sam govedinu i slaninu od pačijih grudi, sve lijepo pripremio sa somunom i ajvarom. I… Na kraju ocjenjivanje. Stojimo svi na bini i kaže voditelj: »Pobjednik je… Nižnji Novgorod!«. Ja počnem pljeskati i shvati da sam to ja, ha, ha, ha… Došao, vidio i pobijedio.

A večera za velikog Diega…To je važnije od bilo kakve pobjede.

– Što sam mu spremao? Steak od govedine i povrće na grillu s mojim nekim posebnim umacima. Sve sam to zatvorio s dimom u foliji. Da li mu se svidjelo? Sve je pojeo, valjda jest, ha, ha, ha… Bio je vrlo pristupačan, fotografirali smo se zajedno, zahvalio se i otišao.

Nešto ga je začudilo…

– Nije uopće bio loše volje nakon što je Argentina izgubila, pjevao je, smijao se… On je uostalom odavno pokazao tko je i što je, zašto bi sada kukao zbog Argentine.

I Zoran je uživo na stadionu gledajući dvoboj Hrvatske i Argentine…

– FIFA je u našem hotelu pa dobijem ulaznice. Uuu, al’ ste ih poderali.

Kaže da mu je teško raditi u Nižnjem Novgorodu. Evo i zašto:

– Ovdje su jako loši kuhari, puno slabiji od nas na Balkanu. Ja svakodnevno u Sheratonu pržim jaja, jer nemam kome da dam. Oni jaja ne znaju ispeći, ha, ha, ha… Dobro je dok me dobro plaćaju. Tu sam s obitelji, suprugom Natalijom i sinom Filipom. Dobro nam je ovdje, prethodno sam radio sam u Moskvi, po provinciji, svugdje… Znam se seliti kao nogometni trener.

Još nije skinuo Putinov »skalp« i spremao večeru najvažnijem čobjeku u Rusiji, ali jest njegovim ministrima.

– Kuhao sam ministra obrane, mnogim važnim ljudima iz vrha države. U Putinovu slučaju to je ipak komplicirano, iziskuje velike kontrole, pripreme. Nije baš jednostavno.

Silno se obradovao što će Hrvati opet biti u njegovom hotelu uoči utakmice osmine finala.

– Svaka čast! I mora mi netko dati ulaznicu. Jel Boban još glavni? Riješite nešto, ha, ha, ha…