Sezonski kolač

Jagode, maline i breskve – sve je to našlo mjesto u hrskavoj krostati

P. N.

Foto Istock

Foto Istock

Toplu krostatu možete poslužiti sa sladoledom od vanilije. Osim navedenog voća za ovaj recept možete koristiti i marelice, kupine ili borovnice



Vikendom imamo malo više vremena pa zašto ne bi ukućane razveselili ukusnom i hrskavom voćnom krostatom. Osim što lijepo izgleda u nju ide redom sezonsko voće – jagode, maline i breskve.


Sastojci za 8 osoba: Tijesto: 150 g maslaca, 300 g brašna, 130 šećera u prahu, 3 žutanjka, prstohvat soliZa punjenje: 500 g bresaka, 250 g jagoda, 200 g malina, 120 g demerara šećera, 30 g piškota; 1 jaje za premaz Priprema: Brašno pomiješati sa šećerom u prahu i dodati im hladni maslac narezan na kockice. Izraditi mikserom i kada dobijete mrvičastu smjesu dodati žutanjke i zamijesiti. Tijesto oblikovati u kuglu i staviti u hladnjak na pola sata. Dok se tijesto hladi oguliti breskve i narezati ih na kockice. Jagodama ukloniti zeleni dio i prepoloviti ih. U posudi pomiješati jagode, breskve i šećer i na kraju dodati maline. Voće kuhati na laganoj vatri 20-ak minuta, a zatim prebaciti u drugu posudu i ohladiti. Tijesto razvaljati i njime obložiti kalup promjera 24 centimetra. Ostatke ostaviti po strani za dekoraciju. Površinu tijesta izbosti vilicom i posuti razmrvljenim piškotima. Povrh rasporediti smjesu od voća. O preostalog tijesta napraviti trake i ukrasiti krostatu. Trake premazati razmućenim jajem i peći u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 40-ak minuta. Kada je pečeno, ohladiti i poslužiti. Toplu krostatu možete poslužiti sa sladoledom od vanilije. Osim navedenog voća za ovaj recept možete koristiti i marelice, kupine ili borovnice.