Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
20. studenoga 2018.
Ispis članka: Iznenadite ukućane i pripremite ovaj savršen kruh sa sjemenkama - Novi List

NoviList.hr

Iznenadite ukućane i pripremite ovaj savršen kruh sa sjemenkama

Domaće je domaće

7. rujan 2018 12:39

Napisao: Ivana Kocijan

Kad se ispeče, kruh izvaditi iz kalupa, omotati ga kuhinjskom krpom i pustiti da se ohladi

Ukusan i vizualno atraktivan, foto Ivana Kocijan

Vikendi, pogotovo oni kišni, savršeni su za pečenje kruha. Mi vam predlažemo kruh sa sjemenkama čija priprema možda nije najbrža, ali je zato vrlo jednostavna.

Sastojci:
2 šalice brašna tip 00 (ili manitoba) + nekoliko žlica brašna po potrebi
2,5 šalice mljevenih sjemenki po izboru (lan, sezam, suncokret itd.)
1 žličica soli
1 žlica instant kvasca
1/4 šalice vode
1/4 šalice rastopljenog maslaca, maslinovog ili kokosovog ulja
2 žlice smeđeg šećera ili melase
1,5 razmućenog jaja (ostatak od 2 jaja ostaviti za premazivanje kruha)
1/2 šalice mlijeka

Vrijeme pripreme: 3 sata

Priprema: U toploj vodi rastopiti kvasac i ostaviti na nabubri. U međuvremenu pomiješati razmućeno jaje, rastopljeni maslac i šećer. U posebnoj, većoj posudi pomiješati brašno, sjemenke i sol. Kad kvasac nabubri, pomiješati ga s mješavinom jaja, maslaca i šećera, dodati mlako mlijeko te sve preliti u mješavinu brašna i sjemenki. Mijesiti mikserom ili rukama 10 minuta.

Ako je tijesto prevlažno, po potrebi dodati još brašna. Nakon 10-ak minuta dobiveno tijesto zamijesiti u kuglu, pokriti krpom i ostaviti da se diže dok ne udvostruči volumen (barem sat vremena). Nakon toga, tijesto kratko premijesiti, razdijeliti u 12-16 jednakih komada i od njih oblikovati što jednakije kuglice. Zasebna peciva slagati u pravokutni oblik, s razmakom od otprilike 4 cm te ostaviti da se dižu još najmanje sat vremena. Prije stavljanja u pećnicu premazati ih ostatkom razmućenog jaja i po želji posuti sjemenkama po izboru.

Peći u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 20 do 25 minuta. Kad se ispeče, kruh izvaditi iz kalupa, omotati ga kuhinjskom krpom i pustiti da se ohladi.

Foto Ivana Kocijan