MESO I VOĆE

Dvije ideje kako spariti šljive i meso: ražnjići s voćem, i file u slatkom umaku

P. N.

Pisali smo kako šljive ljube slano i odlično se slažu sa gotovo svim vrstama mesa. Danas donosimo dva posve različita recepta. U oba je riječ o mesnom fileu, ali od dvije različite životinje - goveda i svinje

Šljiva je voćka koja podnosi slanoću zato vam danas donosimo dva zanimljiva recepta. Prvi možete poslužiti kao snack jer je jako zgodan za konzumaciju s nogu. Drugi je klasično glavno jelo uz koje možete poslužiti pire od krumpira ili kuhanu rižu.


Ražnjići sa šljivama


Sastojci za 4 osobe: 150 g goveđeg filea, 8 šljiva, 4 ploške pancete, 1 žlica prošeka, 4 lista kadulje, 8 štapića, maslinovo ulje, sol, paparPriprema: meso narezati na kocke, posoliti, popapriti i namastiti s malo maslinova ulja. Na dva paralelna štapića staviti dva komada mesa. Šljivama ukloniti košticu i svaku zamotati s pola ploške pancete. Po dvije zamotane šljive staviti do mesa i nakon njih stavite po listić kadulje. Tako pripremljene ražnjiće peći minutu i pol sa svake strane, poprskati s prošekom i flambirati. Prerežite meso i šljive i tako razdvojite štapiće. Poslužite odmah. Po želji još dosolite i popaprite.


Svinjski file sa šljivama


Sastojci za 4 osobe: 800 g svinjskog filea, 6 šljiva, 4 mlada luka, 2 lista lovora, 0,5 dcl šljivovice, 1 dcl bijelog vina, malo brašna, maslinovo ulje, maslac, sol, paparPriprema: Fileu ukloniti eventualne masnoće i opne i narezati na ploške debele 2 do 3 cm i posoliti. Komade mesa pobrašniti. Mladi luk oprati i ukloniti mu većinu zelenog dijela te prepoloviti po duljini. Šljive oprati, ukloniti košticu i razrezati na četvrtine. Na tavi zagrijati malo maslaca s dvije do tri žlice maslinova ulja. Dodati meso i listove lovora te neprestano miješajući pržiti 2 do 3 minute.

Meso ukloniti iz tave, a na istu masnoću stavite mladi luk, pržiti 3 do 4 minute na laganoj vatri, zatim dodati šljive. Nakon jedne minute u tavu vratiti meso. Dodati šljivovicu i kada sav alkohol ispari podliti bijelim vinom. Smanjiti vatru, po potrebi dodati soli i papra i kuhati još 4 do 5 minuta.