Maline i čokolada

Fantastična i sočna čokoladna torta od malina sve je što vam treba za savršen vikend

P. N.

Foto: Pinterest

Foto: Pinterest

Za ovu bogatu i sočnu tortu vrijedi se malo potruditi jer će vas oduševiti svojom kombinacijom okusa



Možete li zamisliti nešto bolje od kombinacije malina, čokolade, džema i likera? Provedite vikend u velikom stilu i zasladite se sočnom čokoladnom tortom od malina.


Vjerujte, za pripremu ove torte vrijedi se potruditi jer će vas oduševiti svojim okusom. Donosimo vam recept za tortu kojoj nitko neće moći odoljeti.


Sastojci




Biskvit:


3 šalice šećera


2- ¾ šalice brašna


1 šalica kakao praha za kolače


2 čajne žličice sode bikarbone


1/- ½ žličice soli


¾ žličice praška za pecivo


1- ¼ šalice mlaćenice *


¾ šalice kanola ulja


3 žličice ekstrakta vanilije


3 jaja


1- ½ šalice jake kave, sobne temperature


* Mlaćenicu možete zamijeniti šalicom jogurta ili možete u šalicu mlijeka dodati jednu žlicu limunova soka ili octa i ostaviti da odstoji 10 min. Kao zamjenumožete koristiti i kombinaciju mlijeka i jogurta u omjeru 1:3.


Fila:


3 žlice brašna


6 žlica mlijeka (2%)


6 žlica biljne masti


3 žlice omekšalog maslaca


3 šalice šećera u prahu


2 žlice likera od malina


¼ žličice soli


2 kapljice crvene boje za hranu (opcionalno)


4 žlice otopljenog džema od malina, bez koštica


Glazura:


225g kremastog sira, rashlađenog


1/3 šalice omekšalog maslaca


½ kakao praha za kolače


1 žlica likera od malina


4 šalice šećera u prahu


Priprema


1. Zagrijte pećnicu na 180° C. Premažite maslacem 3 okrugla kalupa za pečenje i na njih postavite masni papir. U velikoj zdjeli pomiješajte prvih 6 sastojaka. Pomiješajte mlaćenicu, ulje i vaniliju i dodajte suhim sastojcima. Dodajte jedno po jedno jaje i nakon svakog dodavanja dobro izmiksajte; miksajte 2 minute. Postepeno dodavajte kavu.


2. Smjesu prebacite u kalupe i pecite 35- 40 minuta ili dok vam čačkalica koju ste uboli u sredinu biskvita ne izađe suha. Pustite da se ohladi 10 minuta prije nego što ćete biskvit izvaditi iz kalupa.


3. Za pripremu file, u maloj zdjeli izmiksajte mlijeko i brašno dok smjesa ne postane glatka. Na srednje jakoj vatri kuhajte 1 minutu ili dok smjesa ne zgusne, stalno miješajući. Odmaknite s vatre i pustite da se ohladi.


4. U velikoj zdjeli izmiksajte biljnu mast i maslac dok smjesa ne postane lagana i pahuljasta. Postepeno dodavajte šećer u prahu stalno miksajući. Postepeno dodavajte rashlađenu mliječnu smjesu; miksajte 4 minute. Umiješajte liker, sol i boju za hranu (po želji).


5. Biskvite premažite džemom od malina pustite da odstoje 30 minuta.


6. Na donji biskvit stavite pola smjese file, poklopite biskvitom. Ponovite postupak. Premažite tortu ostatkom file.


7. U velikoj zdjeli izmiksajte sir i maslac. Umiješajte kakao i liker. Postepeno dodavajte šećer u prahu dok smjesa ne postane lagana i pjenasta. Premažite tortu i njene kraje te postavite u frižider.




Izvor: tasteofhome.com


Foto: Pinterest