Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
7. prosinca 2019.
Ispis članka: Krenite na vrijeme: Jesensko čišćenje jednako je dobro kao i proljetno - Novi List

NoviList.hr

Krenite na vrijeme: Jesensko čišćenje jednako je dobro kao i proljetno

Radovi u kući i oko nje

19. rujan 2018 12:10

Napisao: Ana Braškić

Jednom kad krenu kišni dani, bit će nam teže obavljati radove ispred kuće ili na balkonu

Foto istock

Klimatološki smo već ušli u jesen, a uskoro stići će i kalendarski. Pravi je trenutak da u svoje slobodno vrijeme napravite nekoliko stvari koje će vam pomoći da lakše prebrodite jesen i spremni dočekate zimu. Ako imate vrt ili okućnicu, čeka vas niz jesenskih radova pa je pažljivo rasporedite svoje vrijeme. Jesen je, kao i proljeće, dobro razdoblje za popravke u kući jer jednom kad dani postanu kraći, nećete više imati toliko vremena. Krenimo redom.

Pobrinite se za drveće i grmove (ako nemate vrt, ovu stavku preskočite). Prije dolaska zime sa stabala i grmlja valja ukloniti suhe grane. Drveće zimi miruje i treba mu olakšati mirovanje. Redovno uklanjajte otpalo lišće. Malo lišća na zemlji je dobro, no previše bi moglo spriječiti nove biljke da niknu u proljeće.

Foto Pixabay

Očistite odvode za vodu i žlijebove od lišća i otpada koji se skupio tijekom godine. Pregledajte fasadu. Zadnji je tren da popravite pukotine.

Ako ste se tijekom ljeta hladili pomoću klima-uređaja a isti vam služi i za grijanje, vrijeme je da naručite majstora da napravi servis klime. Ako ste to odradili prije ljeta, dovoljno je da sami očistite i operete filtere.

Foto Pixabay

Jednako kao i proljeće, jesen je vrijeme kada mijenjamo garderobu. Ne trebate to napraviti u jednom danu. Sigurni smo da dio ljetne garderobe nećete više nositi. Pažljivo pregledajte svu odjeću, operite onu koju ćete sigurno nositi sljedeće godine, a onu koju niste nosili, stavite na stranu i razmislite treba li vam uopće.

Foto Pixabay

Jesen je dobro vrijeme i da napravite »generalku« u kuhinji. Sada više nije toliko vruće pa si uzmite cijeli jedan dan da prostor u kojem pripremate hranu dovedete u red. Temeljito očistite pećnicu. Očistite napu i promijenite filter. Ispraznite hladnjak i zamrzivač te ih temeljito operite. Očistite fuge na pločicama. Operite kantu za otpatke. Ispraznite sve ormariće i operite ih. Pregledajte sve namirnice i provjerite čemu je istekao rok pa to bacite.

ladles-419248_1920

Za sve što smo naveli trebat će vam nekoliko vikenda pa pažljivo rasporedite vrijeme. Jednom kad krenu kišni dani, bit će nam teže obavljati radove ispred kuće ili na balkonu.