Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 19° 3
Sutra: 19° 19° 3
17. listopada 2019.
Ispis članka: Korčulanska borsa za spezu - Novi List

NoviList.hr

Korčulanska borsa za spezu

Suvenir Biljane Milina

5. lipanj 2014 11:40

Napisao: Sandra Sabovljev

Rick Stein, kulinarski mag koji diktira gastronomske trendove s Bibom je u Pupnatu kuhao mladu janjetinu s graškom pred kamerama BBC-ja za novi serijal u kojem s domaćim kuharima priprema lokalna jela

Biljana Milina i Rick Stein

Jednom sam na internetu vidjela raspravu o riječima u dijalektu i pomislila da je šteta što nemamo nikakav suvenir s malim rječnikom. Sigurna sam da bi stranci iz mora suvenira voljeli odabrati onaj koji je koristan, nosiv, a usput da mogu ponešto i naučiti, objašnjava Korčulanka Biljana Milina kako je nastala njezina borsa za spezu. Radi se o platnenoj torbi s dugim ručkama na kojoj su korčulanske riječi gratakaza, frajat, žmul, tavajol, pižolot, petrusimen, klašun, katrida, čikara, čalabrknut, cukarin..., s prijevodom na hrvatski, engleski plus fonetski engleski, njemački i francuski. Prodaje se uglavnom putem weba i to na www.etsy.com/shop/theborsa i putem facebook stranice The borsa, a da zanimanja i potražnje ima, svjedoče i Korčulanke koje već nose torbu koja bi mogla postati ovoljetni modni “must have”.

IMG_9022

Čarobiranje

– Vjerujem da će borsa biti isto tako zanimljiva i mnogima koji dolaze na Korčulu, smatra Biljana koja se turizmom bavi od malih nogu.

- Bila sam turistički vodič, radila sam i na cruiseru, četiri godine provela sam u Val Gardeni, nabraja Biljana poslove prije 2000. godine kada je njezina obitelj otvorila Konobu Mate u Pupnatu – sad već kultno mjesto poznato mnogim bonkulovićima. Uspješnu gastro-četvorku ove dalmatinske konobe, uz Biljanu čine mama Mirjana, glavna kuharica, otac Mate, čiji je resor uzgoj stoke, maslina i povrća, brat Mate koji je osim za glazbeni ugođaj ovoga mjesta gdje se sluša najbolji jazz, zadužen i za obiteljsku ugostiteljsku ekspozituru na plaži u Pupnatskoj Luci.

– Počeli smo s par domaćih jela, za grijanje duše i tijela i povratak u babinu kuhinju iz djetinjstva. Nismo se puno odmakli od te teme, i dalje pripremamo jednostavna jela s mirisom aromatičnog bilja. Trave koristimo u izradi likera i travarice, marmelada, kruha, umaka i deserta. Čarobiramo u konobi s tradicionalnim receptima i aromatičnim travama u slatkim i slanim kombinacijama, priča Biljana ne hvaleći se previše svojim kuharskim kreacijama iako svatko tko je okusio jelo u Konobi Mete zna da se radi svjetskim delicijama. Specijaliteta ima za svako nepce – od domaćih raviola i makaruna s pestom, mindela u moraču, svježih tagliatella s kozicama, tikvicama i šafranom, kozlića s bižom, težačke plitice koju čine pršut s mariniranim motrom i kaparama, par vrsta kozjeg sira, i svježi i stari, uz dodatak kotenjate (sira od dunja), kozja skuta s malo marmelade od gorke naranče, marinirane balančane, pašteta od balančana, pašteta od pršuta, masline, do sušene pamidorice...

Sve to i još puno toga, što ne stane u jedan tekst, nego oprobanom metodom usmene preporuke godinama dolaze kušati mnogi putnici namjernici među kojima ima i pravih gastromajstora. Biljana se nerado hvali poznatim gostima, a o svom nedavnom posjetitelju, poznatom kuharu s ovih prostora koji je slavu stekao u Portugalu tek škrto odgovara:

– Ljubomir Stanišić je naletio s obitelji kod nas, svidjelo mu se toliko da nas je odlučio uvrstiti u svoju knjigu.

Stein u Pupnatu

Korčulanska jela iz Biljanine produkcije bit će prikazana i na BBC-u idućega ljeta. Naime, Rick Stein, svjetski poznati i kulinarski mag koji diktira globalne gastronomske trendove kuhao je prošlog mjeseca u Pupnatu s Bibom mladu janjetinu s graškom pred kamerama BBC- ja za novi serijal u kojem kuha s domaćim kuharima lokalna jela.

Šećer na kraju ove kulinarsko-turističke priče svakako je Biljanin slastičarski talent i umijeće.

– Tko me god zna, zna i da oduvijek volim slatko. Kako neću kad su doma mater i baba činili božanske kolače, jednostavno i skromno objašnja Biba, koja oduvijek radi kolače, neko je vrijeme imala i slastičarnicu Amoreta u Korčuli iz koje su lansiralane fantastične dječje torte svih oblika i boja, spektakularne vjenčane torte koje su se našle na svadbenim trpezama diljem države, slastice za sve zgode i prilike. No, slatka manufaktura na loše prometno povezanom otoku, nije izdržala nesmiljenu tržišnu utrku. Ipak preživjeli su Bibini klašuni, amoreti, cukarini, praline, makaroni i brojni drugi deserti u kojima se i dalje može uživati u Pupnatu.

U ovoj priči prepunoj delicija i slasti, završetak ćemo dodatno zašećeriti s dva mala cukarina, trogodišnjom Anom i jednogodišnjim Rokom, Bibinim i Tonćijevim podmlatkom, koji su prve korake činili među katrigama i tavajolima ove konobe. Ne razumijete? Nabavite korčulansku borsu za spezu!

IMG_9022