Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
16. siječnja 2019.
Ispis članka: HIMMELI Velik i raskošan nagovještavao je bogat urod, danas je simbol mira i zadovoljstva - Novi List

NoviList.hr

HIMMELI Velik i raskošan nagovještavao je bogat urod, danas je simbol mira i zadovoljstva

Ukras za dom i vrt

18. ožujak 2018 08:45

Napisao: K. B.

Bilo da ukrašavate dom ili ured himmeli će unijeti tračak jedinstvenosti u prostor

HIMMELI Velik i raskošan nagovještavao je bogat urod, danas je simbol mira i zadovoljstva

him (7)

Kažu da se u životu treba okružiti ljudima do kojih nam je stalo. Isto tako bilo bi dobro da su prostori u kojima boravimo ispunjeni predmetima koji nam nešto znače. U tradiciji nordijskih zemalja to su himmeliji koji su se izrađivali od slame.

Sama riječ na švedskom znači “nebo”, a simbolizirali su usjev u nadolazećoj godini, vjeru u svijetlu budućnost. Velik i raskošno ukrašen himmeli nagovještavao je bogat urod.

Inspiriran njime hrvatski brend Kote proizveo je mesingani ukras za domove i urede, koji je ujedno i simbol unutarnjeg mira, zadovoljstva. Svaki je jedinstven, ručno izrađen i pakiran u Hrvatskoj.

Dok ga sastavljate razmišljat ćete o onome na čemu ste zahvalni. Potom ga postaviti tamo gdje ćete ga rado vidjeti - u spavaću sobu, u kuhinju, u ured, na stol, na policu, na zid umjesto slike. Upotpuniti ga zračnom biljkom ili ne. Zadržati ili pokloniti.

S vremenom će mesing oksidirati i dobiti tanku patinu koja se može jednostavno očistiti uz pomoć abrazivnog sredstva za pranje posuđa i spužvice.

Vratimo se još malo na netom spomenutu zračnu biljku. Kažu da je ona savršen izbor za svakog tko s biljem - ne zna jer se zalijeva jednom mjesečno, ne treba joj zemlja pa ju ne treba ni presađivati, dovoljno ju je povremeno pošpricati vodom i to je to.

Smjestiš ju u stalak i svakog joj se dana iznova diviš koliko je  nevjerojatna. Jedna od njih je tillandsija koja se savršeno nadopunjuje s himmelijem, a potrebno ju je zalijevati svaka dva tjedna. 

him (1)

him (2)

him (3)

him (4)

him (5)