Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 1
Sutra: 15° 15° 1
25. ožujka 2019.
Ispis članka: Kad ih neće Hrvatska, dobrodošli su u Srbiju: Kinezi u Zrenjaninu otvaraju mega pogon za auto gume - Novi List

NoviList.hr

Kad ih neće Hrvatska, dobrodošli su u Srbiju: Kinezi u Zrenjaninu otvaraju mega pogon za auto gume

Shandong Linglong

26. kolovoz 2018 14:27

Napisao: P. N.

Otkud ovaj kineski gigant u Zrenjaninu? Objašnjenje se nalazi u niskim troškovima investicije, gradnje, radne snage i energije

Foto en.linglong.cn

RIJEKA Kineski proizvođač automobilskih guma Shandong Linglong Tyre planira investiciju u novu tvornicu u Srbiji, vrijednu 870 milijuna eura, izvijestili su lokalni mediji. Izgradnja tvornice u slobodnoj trgovinskoj zoni Zrenjanina trebala bi krenuti u travnju sljedeće godine.

Tri faze ove investicije bile bi, najavljuje se, u potpunosti dovršene 2025. godine. Tada bi tvornica u Srbiji na tržište godišnje trebala plasirati više od trinaest milijuna automobilskih guma.

Otkud ovaj kineski gigant u Zrenjaninu? Objašnjenje se nalazi u niskim troškovima investicije, gradnje, radne snage i energije. U Zrenjaninu, u svojoj slobodnoj zoni, investitore oslobađaju PDV-a na potrošnju struje i plina i poreza na dobit, a omogućuju im bescarinski uvoz opreme i usluga. Pregovori su potrajali više od godine dana, a očekuje se još samo formalno odobrenje kineske državne komisije za nacionalni razvoj i reformu, te Ministarstva trgovine Kine.

Sve ono o čemu investitoru u Hrvatsku mogu samo sanjati. Treba li onda čuditi da svi domaći pokušaji dovlačenja ozbiljne automobilske industrije u Hrvatsku završavaju na naporima praktički jednog čovjeka - Mate Rimca i njegovih Rimac automobila.

Shandong Linglong Tyre jedan je od top deset proizvođača automobilskih guma u svijetu. Godišnji prihodi iznose milijardu i pol dolara, imaju 12 tisuća zaposlenih, pet tvornica u Kini i na Tajlandu. Što se tiče Europe, ovdje zasad imaju tek urede za testiranje guma. Svoje proizvode prodaju u 180 zemalja svijeta, a originalni su dobavljač za velikane automobilske industrije, kao što su Ford, Hyundai, Fiat i Volkswagen.

Odnedavno su ponosni sponzor Juventusa, čak se govori id a su participirali u troškovima dovođenja Christiana Ronalda u slavni talijanski nogometni klub.