Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
23. veljače 2019.
Ispis članka: Ford proizvodnju novog Focusa kompletno seli u Kinu - Novi List

NoviList.hr

Ford proizvodnju novog Focusa kompletno seli u Kinu

Ozbiljan udarac

21. lipanj 2017 10:21

Napisao: HINA

Reuters

Američki automobilski div Ford će 2019. preseliti proizvodnju svog novog modela Focus u Kinu, unatoč tome što je suočen s pritiskom predsjednika SAD-a Donalda Trumpa koji želi zadržati proizvodna radna mjesta u zemlji.

Proizvođač automobila je poručio da odluka neće dovesti do ukidanja radnih mjesta u SAD-u, no taj potez označava još jednu promjenu u planovima za proizvodnju novog Focusa.

Kompanija je u siječnju nakon kritika američkog predsjednika Donalda Trumpa odbacila planove o preseljenju proizvodnje iz SAD-a u novi proizvodni pogon u Meksiku vrijedan 1,6 milijardi dolara.

Trenutno, Ford proizvodi model Focus u tvornicama u Michiganu, Njemačkoj i Kini.

No doživio je pad prodaje Focusa u SAD-u, dok se potražnja za većim vozilima zadržala na prijašnjoj razini.

Tvrtka je planirala preseljenje proizvodnje Focusa iz SAD-a u novu tvornicu blizu savezne države San Luis Potosi u Meksiku.

Ta odluka je naišla na žestoke kritike američkog predsjednika, koji je ne libeći se prozvao proizvođače automobila i druge kompanije za uvoz robe iz drugih zemalja, uključujući Kinu i Meksiko.

Odluka Forda o napuštanju planova za novu tvornicu u Meksiku, koja je donesena prije nekoliko mjeseci, doživljena je kao trijumf predsjednika Trumpa i njegovog pristupa američkim kompanijama i globalnoj trgovini.

Činilo se da je njegova osobna i javna intervencija dovela proizvodnju novog Fordovog modela Focusa u SAD, što je predstavljalo čistu pobjedu za Trumpovo uvjerenje da dobra koja Amerikanci kupuju trebaju biti proizvedena u Americi.

Proizvodnja Focusa u Kini nije bila dio planova, stoga iz Forda u budućnosti jasno riskiraju neugodnosti od strane Trumpa. No, sa zastojem u zakonodavnim inicijativama, administraciju koja je opterećena kontroverzama, i Trumpov pad rejtinga u javnosti, nije jasno što predsjednik može učiniti da zaustavi planove kompanije.

Moglo bi se ispostaviti da je Trumpov stil vršenja pritiska na kompanije za dovođenje proizvodnje u SAD bio učinkovit samo nekoliko mjeseci.

U siječnju, iz Forda su poručili da odbacuju planove o izgradnji nove tvornice u meksičkoj državi San Luis Potosi te da će proizvodnju ograničiti na postojeću tvornicu u meksičkom gradu Hermosillu.

No, jučerašnja objava znači da će Ford proizvoditi novi Focus u Kini, umjesto u Hermosillu, čime će ostvariti uštedu od 500 milijuna dolara.
Ford je u utorak obavijestio Bijelu kuću o svojim novim planovima, rekla je glasnogovornica Forda Kelli Felker. Kazala je, također, da je tvrtka razmatrala potez već neko vrijeme.

Glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer izjavio je u utorak samo to da planovi Forda, koji bi mogli imati veliki utjecaj na američke dobavljače auto dijelova, naglašavaju potrebu za poreznom reformom koja bi podigla konkurentnost domaćih proizvođača.