Eksplozivni dokumentarac

Žrtva se suočila sa svećenikom koji ju je godinama zlostavljao: ‘Oče, pitam vas zašto?’

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot Tell No One

Foto Screenshot Tell No One

Dirali ste me gdje niste smjeli, po privatnim dijelovima. Oštetili ste me za moj odrasli život. I dalje imam noćne more... Ne mogu spavati noću, rekla je Ana Misiewicz



Eksplozivni novi poljski dokumentarac ‘Tell No One’ koji govori o žrtvama koje su u Poljskoj zlostavljali katolički svećenici, od 11. svibnja do danas na YouTubeu je pogledan više od 20 milijuna puta.


Dokumentarac prikazuje žrtve koje se suočavaju sa svojim navodnim zlostavljačima, a duboko je uzdrmao poljsku Katoličku crkvu, kao i cjelokupno društvo u Poljskoj, koja je iznimno religiozna zemlja


Među brojnim žrtvama koje su desetljećima zlostavljali tamošnji svećenici jest i Ana Misiewicz. Ona tvrdi da ju je zlostavljao svećenik kad je imala sedam i osam godina. U dokumentarcu je objavljen njen razgovor sa svećenikom, koji je potajno sniman u poljskom staračkom domu za svećenike.




Njegovo puno ime nije objavljeno, u dokumentarcu ga se naziva samo otac Jan A. CNN je objavio tekst s dijelovima razgovora Anne i oca Jana, prenosi Index.


“Oče, htjela sam vas pogledati u oči i samo pitati zašto”, počinje Ana Misiewicz.


“Dirali ste me gdje niste smjeli, po privatnim dijelovima. Oštetili ste me za moj odrasli život. I dalje imam noćne more… Ne mogu spavati noću. I dalje sve držim u sebi”, rekla mu je.


Stariji čovjek kojem je govorila tada je teško uzdahnuo u domu za starije svećenike u kojemu su razgovarali.


On nikad nije optužen za zlostavljanje.


“Nikada to nisam trebao napraviti. Nisam te trebao dirati ni poljubiti. Nisam trebao…”, rekao je i zastao.


“Duboko žalim zbog toga…”, dodao je i nastavio tvrditi da se promijenio u tri desetljeća koja su prošla u međuvremenu.


“Vrag je imao svoje prste u tome”, zaključuje.



Marcin Zaborowski, politički analitičar, za CNN je ispričao kako je Katolička crkva bila ključna za poljsko društvo.


“Crkva je dio poljske politike”, rekao je.


Tjedan dana nakon objave filma Tell No One, Jaroslaw Kaczynski, vođa vladajuće konzervativne stranke u toj zemlji, izjavio je da svi koji dižu ruku na poljsku Crkvu i žele je uništiti, zapravo žele uništiti Poljsku.


Nakon što je vidio dokumentarac, dodao je da njegova prijašnja izjava ne znači da podržava patologiju koja u Crkvi postoji.



Ipak, Zaborowski dodaje kako bi ovaj dokumentarac mogao sve promijeniti.


“Započeo je urušavanje položaja Crkve u Poljskoj”, dodaje.


Slučaj koji je dobio najviše pažnje od objave dokumentarca je onaj u kojemu je snimljen Franciszek Cybula, svećenik Lecha Walese, sindikalista koji je vodio protukomunistički pokret tijekom 80-ih godina i kasnijeg predsjednika Poljske.


Snimljen je na kućnom pragu u selu na sjeveru Poljske i optužen da je zlostavljao dječaka od 12 godina desetljećima ranije.



Ne znajući da ga snimaju, priznao je da je dirao dječaka na seksualan način, ali je pokušao umanjiti svoje postupke.


“Bilo je pokreta milovanja, a onda bismo se vratili svom svakodnevnom poslu”, opisuje on i dodaje kako nikad nije došlo do neprimjerenosti te da su on i spomenuti zlostavljani dječak zapravo bili jako dragi jedan drugom.


Svećenik Cybula preminuo je prije nego što je dokumentarac objavljen.


Poljski generalni tužitelj pokrenuo je istragu o navodnim zločinima u filmu.


Redatelj filma rekao je za CNN da je osjećao obvezu da seksualno zlostavljanje približi javnosti nakon što se u svojoj novinarskoj karijeri sastao s nekoliko žrtava.


“Užas njihovih priča ostao je uz mene i znao sam da želim napraviti nešto više na tu temu. Zato smo moj brat i ja odlučili snimiti ovaj film”, rekao je redatelj Tomasz Sekielski.