Prosvjed predsjednika DSHV-a

Žigmanov u znak prosvjeda zbog Šešeljevih prijetnji neće sudjelovati u posjetu Jandrokovića Beogradu

Hina

Tomislav Žigmanov / NL arhiva

Tomislav Žigmanov / NL arhiva

Žigmanov je prošlog tjedna zatražio da se srbijanski dužnosnici i pravosuđe očituju u povodu prijetnji što ih je, poslije izricanje presude u Den Haagu na 10 godina zatvora zbog progona vojvođanskih Hrvata, uputio Šešelj najavljujući kako je »spreman ponoviti zločine« protiv Žigmanova i zastupnika Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka



BEOGRAD Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine (DSHV) i zastupnik u Skupštini Srbije Tomislav Žigmanov neće, u znak prosvjeda zbog prijetnji haškog osuđenika za ratne zločine Vojislava Šešelja, sudjelovati u protokolu kao član srbijanskog parlamentarnog izaslanstva tijekom posjeta predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića Beogradu 18. i 19. travnja, doznaje Hina od izvora u zastupničkom klubu Demokratske stranke kojem Žigmanov pripada.


Žigmanov je prošlog tjedna zatražio da se srbijanski dužnosnici i pravosuđe očituju u povodu prijetnji što ih je, poslije izricanje presude u Den Haagu na 10 godina zatvora zbog progona vojvođanskih Hrvata, uputio Šešelj najavljujući kako je »spreman ponoviti zločine« protiv Žigmanova i zastupnika Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka.


Obzirom da do danas nitko službeno nije reagirao, pa čak ni nakon otvorenih poziva zastupnika u Skupštini Srbije, Žigmanov je, kako se doznaje od izvora u zastupničkom klubu Demokratske stranke kojem i on pripada, u znak prosvjeda odlučio izostati iz izaslanstva srbijanskog parlamenta koje će se sastati s izaslanstvom Sabora na čelu s predsjednikom Gordanom Jandrokovićem tijekom posjeta Skupštini Srbije 18. i 19. travnja.




Žigmanov u ponedjeljak nije želio ni potvrditi ni zanijekati navode da ovim svojim prosvjedom i izostankom iz protokola želi upozoriti na »nedopustive prijetnje« političkim neistomišljenicima, što ih je Šešelj uputio u kontekstu presude koja mu je izrečena zbog progona Hrvata ’90-ih godina iz Vojvodine.


Predsjednik DSHV-a je prošlog tjedna nakon Šešeljeve poruke kako »intenzivno priprema ponavljanje svojih ratnih zločina«, te da će »krenuti od Tomislava Žigmanova i Nenada Čanka«, poručio da su te izjave presedan u političkom životu »još od ’90-ih godina«, ocijenivši izjavu »brutalnom prijetnjom političkim neistomišljenicima« koju upućuje osuđeni ratni zločinac.


Žigmanov je rekao kako »očekuje osude toga čina od nositelja najviših instanci vlasti u Srbiji te reagiranje tužiteljstva«.


«U protivnom, shvatit ću prijetnju posve ozbiljno«, rekao je Žigmanov, predsjednik DSHV i član zastupničkog kluba oporbene Denokratske stranke, na čijoj je izbornoj list ušao u srbijanski parlament.


Šešeljeve izjave njegov stranački kolega iz Srpske radikalne stranke i zastupnik Milorad Mirčić nazvao je danas u Skupštini Srbije »ironičnim načinom« da se Šešelj obrati Haškom sudu i onima koji su taj sud pomagali »kako bi izmislili da je bilo protjerivanja Hrvata iz Vojvodine«.


«Svi znamo da toga nije bilo. To što netko ne shvaća tu ironiju koju izražava Vojsilav Šešelj ponižavajući ponovo, po ko zna koji put Haški sud…to nije bitno«, ocijenio je Mirčić u Skupštini Srbije.


Ovaj zastupnik SRS rekao je kako se »obojica zastupnika kojima je Šešelj prijetio i dalje financiraju iz istih izvora da pljuju po Šešlju, a ponekad i po Srbiji«.


Šef zastupničkog kluba DS Goran Ćirić uzvratio je pozivom da se »više ne šalju te strijelice mržnje« i prijetnje, te pozvao ministra policije da reagira.


«Nažalost, nisam čuo osudu takvih prijetnji. Ovdje je ministar policije (Nebojša Stefanović) i ja njega pozivam da državna tijela poduzmu mjere zaštite naših kolega (Žigmanova i Čanka) koje su doživjele te prijetnje koje ja ne smatram bezazlenim«, naglasio je Ćirić.


Šešelj je, pak, novinarima u parlamentu Srbije rekao kako je spreman »razbiti njušku« svakome tko ga nazove ratnim zločincem.


«Došao sam da vidim da li će mi netko reći da sam ratni zločinac, da mu odmah njušku razbijem. Evo, nisu se ni pojavili ti kandidati, a kamoli da se netko usudio da to uradi. Nitko, jer odmah njuška pukne k’o od šale«, rekao je Šešelj.


Šef SRS i zastupnik u Skupštini Srbije Vojsilav Šešelj bi, kao osuđeni ratni zločinac, mogao ostati bez zastupničkog mandata nakon što su pojedine nevladine organizacije i zastupnici upozorili na odredbu zakona kojom se mandat može oduzeti izabranom zastupniku koji je pravomoćno osuđen na bezuvjetnu kaznu od najmanje šest mjeseci zatvora.


Prizivno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT), kao pravni slijednik Haškog tribunala, 11. travnja pravomoćno je Vojislava Šešelja osudilo na kaznu zatvora od 10 godina zbog progona vojvođanskih Hrvata tijekom ’90-ih godina.