#NoFutureNoChildren

Zakletva nove generacije u borbi protiv globalnog zatopljenja: ‘Nema budućnosti – nema niti djece’

P. N.

FOTO/Emma Lim, Facebook

FOTO/Emma Lim, Facebook

Mlada aktivistica za klimu se zaklela da neće imati djecu sve dok vlada ne poduzme ozbiljne mjere za rješavanje problema. 



Emma Lim (18), studentica Sveučilišta McGill University u Montrealu, lansirana je pokret naziva “nema budućnosti, nema djece” (#NoFutureNoChildren). Zbog krize s kojom se naš planet trenutno suočava, Lim ne vjeruje da je pošteno donositi djecu na svijet koji bi mogao biti opustošen zbog klimatskih promjena.  S njom se slažu mnogi, pa zakletvu polažu i studenti diljem SAD-a i Kanade.


“Oduvijek sam htjela biti majka, otkako se sjećam. Ali, neću donijeti dijete na svijet gdje ono neće biti sigurno. Voljela bih vidjeti plan vlade kojim će se osigurati da ostanemo ispod 1.5 Celzija zatopljenja”, rekla je za Insider. 


“Kada ste mladi, vjerujete da će vaša vlada popraviti stvari. Zato sam se bila priključila zelenom timu i radila na reciklaži, i mislila će sve biti u redu. Ali, takvo povjerenje u naše vođe s vremenom blijedi”, zaključuje Lim.




“Pokrenula sam zakletvu jer želim da drugi ljudi razumiju koliko je strah od klime neupitan u mojoj generaciji. To je nešto što svatko od nas osjeća, dok je u generaciji mojih roditelja ili starijoj, vjerovanje u klimatske promjene često tek mišljenje, a ne preživljavanje”, opisuje Lim. 


Citirala je izvješće Ujedinjenih Naroda iz 2018. godine, gdje su predstavljeni utjecaji globalnog zatopljenja iznad 1.5 Celzija. 


Lim se nada da će njezina zakletva ohrabriti vlade da poduzmu mjere i akcije te pomognu ljudima koji su pogođeni nastalom štetom. Osamnaestogodišnjakinja je ukazala na to da njezina zakletva već ima utjecaj na to što starija generacija misli o stavu mladih prema klimatskim promjenama. Dodaje da je to imalo veliki utjecaj na njezine roditelje. 


“Po prvi puta, utjecaj klimatskih promjena im je postao stvaran. Čitate o uraganima i toplinskim valovima, ali ogromni, katastrofalni događaji, nisu nas još dotaknuli u Kanadi. Poplave koje se događaju nisu doista pogodile moju bližu obitelj. Ali ovo boli, ovo je nešto opipljivo”, prenosi VT.