Srbijanski premijer

Vučić pozvao kosovske Srbe da ”ne nasjedaju na provokacije, ne reagiraju i očuvaju mir”

Hina

Reuters

Reuters



Srbijanski premijer Aleksandar Vučić zatražio je u četvrtak od šefice europske diplomacije Federice Mogherini da reagira na ponašanje i provokacije Prištine, a kosovske Srbe pozvao je da ne nasjedaju na provoakcije, ne reagiraju i očuvaju mir.


Vučić se poslije sinoćnjeg sastanka s izaslanstvom Prištine u Bruxellesu, koji su pojedini europski mediji ocijenili neuspješnim, u četvrtak popodne sastao s predstavnicima kosovskih Srba u Raški, a u pauzi tog sastanka na tiskovnoj konferenciji pozvao je sunarodnjake na Kosovu da »ostanu mirni i da vjeruju svojoj državi«, a Prištinu optužio za neuspjeh dijaloga u Bruxellesu i za »najprljaviju propagandu«.


Srbijanski premijer zatražio je i reakciju šefice eurodiplomacije Mogherini i njezina tima na ponašanje Prištine, podsjetivši kako su iz EU »jasno rekli« da će reagirati ako netko prekrši sinoć postignut dogovor.


»Želim jasno staviti do znanja da je to učinila albanska strana, a sve drugo bi bilo bježanje od odgovornosti«, rekao je Vučić novinarima u Raški.Predsjednik Kosova Hashim Thaci izrazio je u četvrtak zabrinutost zbog »kampanje Srbije«, kojom se srpska zajednica u sjevernom dijelu Kosova »huška na strah i međuetničku mržnju«.

»Razočaran sam i zabrinut zbog propagandne kampanje u starom stilu Srbije, koja nastavlja huškati na strah i međuetničku mržnju srpsku zajednicu koja živi u sjevernom dijelu Kosova. Ova propaganda kojom upravlja Srbija, teži zastrašivanju građana Kosova koji žive na sjeveru zemlje i teži ometanju procesa njihovog potpunog integriranja u institucije Republike Kosova«, navodi se u izjavi Thacija.


Ranije tijekom dana predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izvijestio je veleposlanike SAD-a Kyla Scotta, Rusije Aleksandra Čepurina i Kine Li Man Xanga da ponašanje izaslanstva Prištine u posljednjoj rundi dijaloga na visokoj razini u Bruxellesu »nije bilo u cilju postizanja dogovora«.Na odvojenim sastancima Nikolić je »informirao veleposlanike o tijeku razgovora izaslanstva Srbije s predstavnicima privremene administracije u Prištini« i »o ponašanju izaslanstva iz Prištine, koje nije bilo u cilju postizanja dogovora«.

Na tim je sastancima, kako se navodi u priopćenju, zaključeno da je sljedećih dana »neophodno nastaviti dijalog i sačuvati stabilnost u regiji«, kao i da se »ne smije dozvoliti da dođe do bilo kakvog ugrožavanja sigurnosti građana« na Kosovu.


Prije sastanka u Raški Vučić nije želio komentirati tvrdnje pojedinih medija kako, navodno, postoji opasnost od napada naoružanih Albanaca na općine sa srpskom većinom.


»Jesam li zabrinut? Jesam! Je li stanje napeto? Da, ali ne ovisi sve o nama«, rekao je Vučić prije današnjeg sastanka u Raški s predstavnicima kosovskih Srba.


On je situaciju ocijenio »prilično kompleksnom«, naglasivši kako neće kršiti vlastitu riječ i dogovor s EU-om »da se ne govori o onome što je bio sadržaj razgovora« u srijedu navečeru Bruxellesu, ustvrdivši da je »Beograd imao konstruktivan odnos i da je prihvaćao prijedloge EU-a«.Popodnevnom sastanku Vučića s političkim predstavnicima kosovskih Srba u vojarni na jugu Srbije dodatnu dozu dramatičnosti daje nazočnost ministara obrane i unutarnjih poslova Zorana Đorđevića i Nebojše Stefanovića, te načelnika Glavnog stožera Vojske Srbije Ljubiše Dikovića, koji razgovaraju s predstavnicima Vojske Srbije i srbijanskog MUP-a.