Nove napetosti

Vučić “poludio” na najavu osnivanja vojske Kosova: ‘Albanci i njihovi američki sponzori žele zgaziti Srbiju’

Hina

Reuters

Reuters

On je naglasio kako je »takozvana vojska Kosova formirana protivno međunarodnom pravu, pa čak i ustavu Kosova«, ocijenivši kako »Albanci, kao i njihovi sponzori, pokazali da im nije stalo do pravde, već do provođenja sile i napada na Srbe i Srbiju«



Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić optužio je u petak navečer Sjedinjene Države, Veliku Britaniju i Njemačku da su sponzori formiranja vojske Kosova i rekao kako je zbog kosovske odluke o uspostavi vojske Srbija zatražila hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj je spreman osobno sudjelovati i velikim silama objasniti stajališta Beograda.


»Poslije mnogo godina prijetnji, danas je na ilegalan, protupravni način, službeno formirana vojska Kosova, a iza toga stoje Sjedinjene Države, Velika Britanija i Njemačka«, rekao je Vučić na izvanrednoj konferenciji za novinare nakon što je kosovski parlament usvojio zakone kojima započinje transformaciju Kosovskih sigurnosnih snaga u vojsku Kosova.


Skupština Kosova izglasala je zakon o sigurnosnim snagama Kosova, zakon o ministarstvu obrane Kosova, kao i zakon o službi u sigurnosnim snagama Kosova, kojima se stvaraju uvjeti za transformiranje Kosovskih sigurnosnih snaga u kosovsku vojsku.




Srpski zastupnici su bojkotirali sjednicu kosovskog parlamenta i priopćili da ne priznaju usvojene zakone i da je Priština tom odlukom »pucala u mir«. Predstavnici Srpske liste su na tiskovnoj konferenciji u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice poručili da je KFOR, međunarodne mirovne snage predvođene NATO-om, »jedina oružana snaga« koja može doći na sjever Kosova, većinski naseljen Srbima.


Vučić je novinarima rekao kako je o formiranju vojske Kosova spreman osobno sudjelovati u debati pred Vijećem sigurnosti UN.


»Nadam se da velike sile neće ustuknuti pred jednom malom zemljom i da će joj dozvoliti da iznese svoje stajalište«, rekao je Vučić.


On je naglasio kako je »takozvana vojska Kosova formirana protivno međunarodnom pravu, pa čak i ustavu Kosova«, ocijenivši kako »Albanci, kao i njihovi sponzori, pokazali da im nije stalo do pravde, već do provođenja sile i napada na Srbe i Srbiju«.


Vučić je zapitao temeljem kojeg akta su Albanci donijeli odluku o formiranju vojske Kosova i na temelju kojeg dokumenta su pogazili međunarodno pravo.


On je ukazao i da je današnjim glasovanjem u kosovskom parlamentu prekršen i ustav Kosova koji, kako je ustvrdio, u dva članka precizira da je za odluku o formiranju vojske potrebna dvotrećinska većina zastupnika, uz još dvije trećine glasova zastupnika iz redova manjinskih zajednica.


»Srbija je željela mir, uložila je energiju i trud da se uspostavi stabilnost u regiji, što nije bilo lako«, rekao je Vučić i ponovio kako su »Albanci i njihovi američki sponzori imali samo jednu namjeru – da zgaze Srbiju u političkom i vrijednosnom smislu, kako se nikad ne bi mogla podići« u rješavanju kosovskog pitanja.


Vučić je istaknuo kako je bio na meti kritika kad je predlagao »jedino razumno i racionalno rješenje« o razgraničenju s Albancima, izlažući sebe i »osobnom i politčkom riziku«, a sada oni koji su ga kritizirali »šute o ovome što se događa« na Kosovu.


Vučić je poručio i da se Beograd može vratiti u dijalog s Prištinom samo kad prištinske vlasti »povuku sve mjere« koje su poduzele.


»Srbija je mala teritorijom i po broju stanovnika, ali je velika duhom«, naglasio je Vučić.


Srbima na Kosovu poručio je da će ih Srbija zaštiti ako dođe do zlouporabe kosovske vojske i njezina ulaska u srpske sredine, bez njihove suglasnosti.


On je zahvalio na potpori i porukama koje su danas stigle iz Moskve, Pekinga i Budimpešte, te od glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga.


Srbija želi i bit će dio svijeta, ali je moraju poštivati, zaključio je Vučić na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji na kojoj novinari nisu imali priliku postaviti mu pitanja.