Velika koalicija

Vođa mladih SPD-ovaca žestoko protiv koaliranja s demokršćanima

Jasmin Klarić

Članovi SPD-a će svoj glas »za« ili »protiv« nove velike koalicije slati poštom / Foto: REUTERS

Članovi SPD-a će svoj glas »za« ili »protiv« nove velike koalicije slati poštom / Foto: REUTERS

Kevina Kühnerta se smatra budućim potencijalnim liderom SPD-a



Nema povjerenja u Merkel, nema vjere u GroKo!, poklič je kojim ovih dana vođa mladih socijaldemokrata Njemačke Kevin Kühnert obilazi Njemačku i nastoji uvjeriti 464 tisuće kolega iz svoje stranke da odbiju koalicijski sporazum sa CDU-om i CSU-om.


Članovi SPD-a će svoj glas »za« ili »protiv« nove velike koalicije slati poštom, a rezultati će se objaviti 4. ožujka. Sudeći po anketama, nakon dogovora o koaliciji koji je socijaldemokratima dao daleko više od onog što su mogli očekivati s 20,5 posto glasova dobijenih na rujanskim izborima, SPD-ovci će, unatoč Kühnertovom trudu dati zeleno svjetlo za novu Vladu Angele Merkel. Takav rasplet kani, po anketnim rezultatima poduprijeti 66 posto članova SPD-a.


No, čak i ako ne uspije »pobijediti ankete« 28-godišnjem Kühnertu će njegova uloga u protivljenju sklapanja nove velike koalicije zajamčiti vidljivu i kvalitetnu startnu poziciju u nekoj budućoj stranačkoj podjeli karata – pogotovo ako stvari s velikom koalicijom krenu onako kako su dosad išle za SPD – topljenjem biračke potpore. Početkom tjedna je objavljena anketa po kojoj je SPD potonuo na treće mjesto, sa samo 15,5 posto potpore, iza ultradesnog AfD-a (16 posto) i daleko, daleko iza Merkeličinog CDU-a (32 posto).





S druge strane, Annegret Kramp-Karrenbauer mnogi vide kao potencijalnu nasljednicu Angele Merkel. Šefica CDU-a ju je, naime, predložila za novu glavnu tajnicu stranke. Dosad je bila premijerka savezne pokrajine Sarske, a potpredsjednica CDU-a Julia Kloeckner kazala je kako se »radi o dobrom rješenju za CDU u trenutku kada stranka unutar jedne buduće velike koalicije mora izoštriti svoj profil«.



»Naravno da je ministarstvo financija ključno mjesto u bilo kojoj Vladi«, komentirao je Kühnert nakon sporazuma najveći dobitak svoje stranke, »ali, na kraju dana, kancelarka je i dalje iz CDU-a i pored nje i njenih ministara neće proći niti jedna odluka koju ona ne bude htjela«.


Kühnert se boji da će jedini rezultat velike pregovaračke pobjede SPD-a, osvajanja mjesta ministra financija, biti taj da će za povećanje nejednakosti u Njemačkoj kriv biti – ministar financija. Iz SPD-a.


Kühnerta se, dakle, bez obzira na rezultat referenduma smatra budućim potencijalnim liderom SPD-a. Novinari prepričavaju da je teško s njim proći ulicom, a da netko od prolaznika ne zatraži selfie s čovjekom koji je rekao »ne« Angeli Merkel i o Kühnertu će se vjerojatno još dugo pričati.