Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. prosinca 2019.
Ispis članka: Vođa IS-a poziva džihadiste da se ne predaju - Novi List

NoviList.hr

Vođa IS-a poziva džihadiste da se ne predaju

Audiosnimka

28. rujan 2017 23:38

Napisao: HINA

»Vođe i vojnici Islamske države svjesni su da se za Božju milost i za pobjedu moraju izboriti strpljenjem i pružanjem otpora nevjernicima bez obzira na njihova savezništva«, istaknuo je vođa IS-a

Reuters

BEJRUT Vođa skupine Islamske države (IS) Abu Bakr al Baghdadi je u audiosnimci objavljenoj u četvrtak pozvao svoje suborce koji su u Siriji i u Iraku potisnuti, da »pruže otpor« neprijatelju.

»Vođe i vojnici Islamske države svjesni su da se za Božju milost i za pobjedu moraju izboriti strpljenjem i pružanjem otpora nevjernicima bez obzira na njihova savezništva«, istaknuo je vođa IS-a.

Ne zna se kada je snimljen taj govor koji je objavila Al Foruqane, »produkcijska kuća« IS-a koja objavljuje audio i videosnimke džihadističke organizacije.

»Nisu važni brojnost, oprema i snaga« neprijatelja, istaknuo je vođa IS-a kojeg su već nekoliko puta proglašavali mrtvim od 2014. kada je počeo uspon te skupine, a da te glasine nisu potvrđene.

Al Baghdadi je u govoru napao »nevjerničke zemlje, ponajprije Ameriku, Rusiju i Iran« koje sa svojim saveznicima na terenu odvojeno vode ofenzive protiv te ultraradikalne skupine, zadajući joj niz poraza u Siriji i u susjednom Iraku.

Sjedinjene Države provjeravaju navodnu audiosnimku Abu Bakr al Baghdadija objavljenu u četvrtak, ali ističu da nemaju razloga sumnjati u njezinu vjerodostojnost.

»Obaviješteni smo o audiosnimci koja se pripisuje Abu Bakr al Baghdadiju i radimo na njezinoj provjeri«, rekao je izvor u obavještajnoj službi.

»Premda nemamo razloga sumnjati u njezinu vjerodostojnost, to zasad ne možemo potvrditi«, dodaju iz istog izvora.

Abu Bakr al Baghdadi se zadnji put pojavio u glasilu povezanom s njegovom skupinom u studenom 2016.