Odgovor na nuklearni pokus

Vijeće sigurnosti počelo sjednicu o novim sankcijama Sjevernoj Koreji

Hina

Reuters

Reuters

Američka veleposlanica Nikki Haley rekla je da je vrijeme da Vijeće uvede najsnažnije moguće mjere protiv Sjeverne Koreje jer »što je previše, previše je«



NEW YORK Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda okupilo se u New Yorku na hitnom sastanku u ponedjeljak kako bi razgovaralo o posljednjem sjevernokorejskom nuklearnom pokusu i mogućnosti novih međunarodnih sankcija protiv Sjeverne Koreje, a veleposlanica SAD-a poručila je da je vrijeme da Vijeće uvede »najsnažnije moguće mjere« protiv te zemlje.


Američka veleposlanica Nikki Haley rekla je da je vrijeme da Vijeće uvede najsnažnije moguće mjere protiv Sjeverne Koreje jer »što je previše, previše je«.


Haley je kazala da dosadašnji pristup 15-članog vijeća sigurnosti od 2006. nije urodio plodom i rekla je da sjevernokorejski vođa Kim Jong Un »priziva rat«.




»Unatoč našim naporima sjevernokorejski nuklearni program napreduje i opasnije je nego ikad«, kazala je Haley članicama Vijeća sigurnosti. »rat nikad nije nešto što SAD želi. ne želimo ni sad. No strpljenje naše zemlje nije neograničeno.


 Kineski predstavnik na sjednici je pozvao Sjevernu Koreju da prestane poduzimati korake koji su pogrešni i pogoršavaju stanje, te da se okrenu dijalogu.


Prije početka sjednice Japan je tražio novu rezoluciju o sankcijama. Nove mjere bi zahvatile sjevernokorejski uvoz nafte i njihove radnike u tom sektoru, što je 5. kolovoza bilo izostavljeno iz posljednjeg niza sankcija.


Japan zahtijeva da Vijeće sigurnosti »osudi posljednje poteze Sjeverne Koreje i radi na novoj rezoluciji koja predviđa sankcije Pjongjangu«, rekao je u ponedjeljak japanski veleposlanik pri UN-u Koro Bessho.


»Nadamo se da će na kraju sastanka prevladati opći osjećaj potrebe da radimo zajedno na novoj rezoluciji«, rekao je diplomat po dolasku u UN na hitni sastanak VS. »UN-u treba jedinstvo«, dodao je i rekao da se nada da će Moskva i Peking s time složiti.


Francuski veleposlanik pri UN-u Francois Delattre je poslao jasnu poruku i naglasio da je »prijetnja iz regionalne prerasla u globalnu«.


Sjeverna Koreja u nedjelju je testirala novu hidrogensku bombu u dosad najsnažnijoj eksploziji.