Izvanredno stanje

Vijadukt u Genovi je peti most koji se srušio u Italiji u pet godina

Hina

Reuters

Reuters

Tvrtka Autostrade per l’Italia, operater autoceste na kojoj se u utorak srušio vijadukt u Genovi i usmrtio 39 osoba, objavila je u srijedu da može dokazati da je ispunjavala sve ugovorne obveze iz koncesije koju joj talijanska vlada kani ukinuti. Talijanska vlada je nakon sastanka u srijedu objavila da će tvrtki koja je dio grupe Atlantia iz Milana (a u kojoj 30 posto udjela ima obitelj Benetton), oduzeti koncesiju te je pozvala vodstvo tvrtke da podnese ostavku i najavila da će joj nametnuti velike globe. »Vezano za najavljeno ukidanje koncesije, Autostrade per l’ Italia uvjerena je da će moći dokazati da je uvijek korektno ispunjavala svoje obveze kao koncesionar«, objavila je u pripoćenju.»Nadzor i održavanje provodili smo u skladu s najboljim standardima. Na ovom stupnju nije moguće dati poudzano objašnjenje za razloga urušavanja« mosta u Genovi, dodaje tvrtka i napominje daje dionicu Genove analizirala tromjesečno.Autostrade per l’Italia upravlja polovicom od nekih 6000 km autocesta u Italiji.Agencija AFP podsjeća da je vijadukt u Genovi peti most koji se srušio u Italiji u pet godina. Dva su se srušila na Siciliji 2014., od kojih jedan dan nakon inauguracije, a druga dva u Lombardiji te u regiji Marche u 2017.

Provjera infrastrukture


Vijadukt Morandi, nazvan prema projektantu, a kojega mještani zovu Bruklinski most, urušio se u utorak tijekom nevremena. Nekih 30 do 35 automobila i tri kamiona palo je s visine od 45 metara, a ta masivna građevina nalazi se iznad rijeke, željezničke pruge i dva skladišta.Bio je ključan prometni pravac u gradu koji je povezivao ceste prema Francuskoj i Milanu.Most je bio poznat po strukturalnim problemima te su politički dužnosnici pozvali da se mogući krivci za nemar identificiraju i kazne.Premijer Giuseppe Conte obećao je da će se provesti provjera stanja talijanske cestovne infrastrukture kako se ovakva tragedija ne bi ponovila.Ministar infrastrukture i prometa Danilo Toninelli okrivio je za nesreću Autostrade per l’Italia i pozvao njezinu upravu da odmah podnese ostavku.

Italija proglasila izvanredno stanje u Genovi


 Talijanski premijer Giuseppe Conte objavio je u srijedu da uvodi »izvanredno stanje u trajanju od 12 mjeseci u Genovi.»Izdvojili smo za prve intervencije 5 milijuna eura iz nacionalnog centra za izvanredna stanja«, rekao je.Dodao je da će proglasiti nacionalni dan žalosti koji će biti na dan pogreba žrtava.