Reakcija na presude za ratne zločine

Veliko nezadovoljstvo blagim kaznama za ratne zločine u Lovasu

Hina

U ovom sramnom procesu ni dana zatvora nisu dobili, oni koji su bivšim pripadnicima JNA i  formacije »Dušan Silni« zapovijedali mučenja i ubojstva hrvatskih civila u Lovasu, priopćio je UBIUDR



KOPRIVNICA Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR) izrazila je ogorčenje današnjom presudom Odjeljenja Višeg suda za ratne zločine u Beogradu na kojem su 14 pripadnika bivše JNA i paravojne formacije »Dušan Silni« osuđeni zbog ubojstva 70 hrvatskih civila u selu Lovas u Hrvatskoj, nazvavši kazne blagima i simboličnim.


»Takva se nepravedna presuda mogla i očekivati, a ništa nas ne bi iznenadilo da u kasnijem postupku bude i umanjena. Glavni ratni zločinac u ovom procesu dobio je tek 20 godina zatvora, a ostali mnogo manje. Osim što su ubijali, klali i protjerivali pretežno starce, ženu i djecu, samo zato što su bili Hrvati, oni su ih uz ostalo natjerali i da kao živi štit koračaju kroz minsko polje. Tada je poginulo 22 civila, a više ih je ranjeno«, stoji u današnjem priopćenju UBIUDR-a.


Smatraju da su samo zbog tog zlodjela srpski zločinci trebali su biti osuđeni na daleko teže kazne. »U ovom sramnom procesu ni dana zatvora nisu dobili, niti su optuženi, oni koji su bivšim pripadnicima JNA i paravojne formacije »Dušan Silni« zapovijedali da na najstrašnije načine muče i ubiju 70 hrvatskih civila u Lovasu. Hrvatsko pravosuđe treba zatražiti da ovi zločinci kazne odsluže u hrvatskim zatvorima, jer za većinu Srba oni su i dalje heroji, pa će zatvorske dane provoditi kao da su »na ljetovanju.«



Kandić: Neprirodno male kazneČlanovi obitelji poginulih iz Lovasa i predstavnici lokalnih vlasti u Lovasu, koji su u utorak u Beogradu nazočili izricanju presude četrnaestorici optuženih za ratni zločin u tom selu u listopadau 1991. godine, bili su razočarani visinom kazni, a srbijanska humanitarna djelatnica Nataša Kandić, koja je neko vrijeme bila zastupnica žrtava, rekla je nakon suđenja kako je neprirodno da se za ratni zločin dobije kazna od samo nekoliko godina zatvora. Sudsko vijeće odjela za ratne zločine višeg suda u Beogradu osudilo je u utorak prvooptuženog Ljubana Devetaka na 20 godina zatvora dok je preostalih trinaestoro optuženih osuđeno na kazne u trajanju od 4 do 14 godina zatvora.

Članovi obitelji žrtava koji su u beogradskom sudu, zajedno s hrvatskim veleposlanikom u Beogradu Željkom Kuprešakom i načelnikom Lovasa Stjepanom Milasom, nazočili izricanju presude, bili su nezadovoljni visinama izrečenih kazni dosuđenih optuženima. Predsjednica srbijanske nevladine udruge Fond za humanitarno pravo Nataša Kandić, koja je tijekom suđenja bila jedno vrijeme zastupnica žrtava, za Hinu je kazala kako među članovima obitelji ima nezadovoljnih visinama kazni, te podsjetila da je već prije bilo i onih koje su imali primjedbe na samu optužnicu. “To su očekivane reakcije, zato što je neprirodno da za ratne zločine netko bude osuđen na šest, sedam, osam ili devet godina, kada znamo da se u postupcima za druga kaznena djela za teška ubojstva ponekada dobijaju kazne u visini od 40 godina zatvora”, kazala je Kandić.



 Navode da Državno odvjetništvo RH (DORH) mora dovesti pravdi i sve one koji su im ova strašna zlodjela naređivali, a ne izlaziti s priopćenjima »da su nedostupni«, ili »da se protiv njih vode ‘izvidne’ radnje«.


Također, podsjećaju da je hrvatski branitelj Veljko Marić prije dvije godine na istom sudu pravomoćno osuđen na 12 godina teške robije zbog ubojstva jedne srpske osobe u redovnoj akciji hrvatske vojske 1991. kod Grubišnog Polja, što, ističu iz UBIUDR-a, nikada nije bilo dokazano.


»Jednom riječju, Hrvatska je još jednom izgubila i posramljena, zahvaljujući i dobrim dijelom i onima koji su iz Hrvatske bili zaduženi za ovaj sudski proces«, ističe u priopćenju predsjednik UBIUDR-a Mladen Pavković.


Sudsko vijeće Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu u završetku suđenja četrnaestorici optuženih za ratni zločin u Lovasu u listopadu 1991. osudilo je danas prvooptuženog Ljubana Devetaka na 20 godina zatvora dok je preostalih trinaestoro optuženih osuđeno na kazne od 4 do 14 godina zatvora.


Za ratne zločine počinje u listopadu 1991. u Lovasu osuđeni su pripadnici tadašnje lokalne vlasti u Lovasu Ljuban Devetak, Milan Devčić, Milan Radojčić i Željko Krnjajić, pripadnici bivše JNA Miodrag Dimitrijević, Darko Perić, Radovan Vlajković i Radisav Josipović, te pripadnici paravojne postrojbe »Dušan Silni« Jovan Dimitrijević, Saša Stojanović, Dragan Bačić, Zoran Kosijer, Petronije Stevanović i Aleksandar Nikolaidis.