Priznanje

Vatikan potvrđuje postojanje tajnih pravila za svećenike koji postanu očevi: “Svaki otac, tako i svećenik, mora preuzeti odgovornost za dijete”

Portal Novilist.hr

Pixabay/Bazilika

Pixabay/Bazilika

Vatikan je po prvi put u povijesti, službeno potvrdio postojanje tajnih smjernica za svećenike koji prekrše zavjet i postanu očevi. 



Iako iz Vatikana priznaju postojanje tajnih dokumenata sa strogim pravilima, dokumenti neće izaći u javnost. Glasnogovornik Vatikana, Alessandro Gisotti, za New York Times je rekao da temeljni principi dokumenta služe za zaštitu djece, čiji su očevi svećenici. 


U dokumentima stoji da svećenik, koji će postati otac, napušta svećenstvo zbog “odgovornosti koju imao kao otac, da se posveti djetetu”. Gisotti je za CBS izjavio i da papiri služe za unutarnju uporabu, a ne za publikaciju. Žrtve svećeničkog zlostavljanja iz čitavog svijeta, ovog su se tjedna okupili u Rimu. Održali su prosvjede prilikom skupa starijih svećenika i ostalih crkvenih ličnosti. 


Broj djece čiji su očevi svećenici je nepoznat, iako grupa podrške – Coping International, broji 50 tisuća korisnika iz 175 zemalja. Grupu je osnovao Vincent Doyle, sin svećenika i prema njemu, problematika ove djece je slijedeći skandal koji bi mogao potresti crkvu. “Djece ima svugdje”, rekao je za NYT, a prenosi Guardian. 




Papa Franjo je postavio komisiju koja je zadužena za probleme vezane uz seksualno zlostavljanje, a odnedavno i za problem svećeničke djece. Irski su svećenici izdali vlastite smjernice u kojima stoji da, u slučaju da svećenik postane otac, “njegovo dijete bi mu trebalo postati prioritet”. “Svećenik, kao i bilo koji drugi novopečeni otac, mora snositi odgovornost – osobnu, pravnu, moralnu i financijsku. Niti jedan svećenik ne bi smio odšetati od obveza i odgovornosti”, prenosi Guardian. 


Mnogi ljudi zagovaraju da bi Rimska Katolička crkva trebala prekinuti s tradicijom celibata za svećenike. Kažu da to može biti jedan od ključnih razloga za seksualno zlostavljanja, te da odvaja ljude od želje da se zarede. Istočne katoličke crkve imaju dugu tradiciju svećenika koji su oženjeni, a iznimka od pravila celibata, stvorena je za svećenike koji su nekad pripadali Anglikanskoj crkvi, ali su se preobratili na katoličanstvo, objašnjavaju u Guardianu. 


Prošlog je mjeseca papa Franjo rekao da je protiv velikih promjena vezanih uz stoljetne tradicije. “Osobno, mislim da je celibat poklon crkvi. Rekao bih da se ne slažem s idejom dozvoljavanja da celibat bude stvar osobnog odabira”, rekao je papa, dodajući da bi se iznimke mogle primijeniti u područjima gdje kronično nedostaje svećenika, prenosi Guardian.