Novi sukobi

VRIJE U VENEZUELI Guaido priznao pristašama: ‘Jučer nismo imali dovoljno prebjega iz vojske’

Hina

REuters

REuters

"Moramo inzistirati da se sve oružane snage pojave zajedno. Ne tražimo sukob među braćom, naprotiv. Samo želimo da vojska bude na strani ljudi. Od danas, moramo svaki dan prosvjedovati dok ne postignemo naš cilj", rekao je Guaido

U sklopu skupova prigodom Praznika rada u srijedu su izbili novi sukobi između pobornika oporbenog čelnika Juana Guaidoa i snaga reda u Caracasu, dan nakon pokušaja pobune jedne skupine vojnika protiv predsjednika Nicolasa Madura. Početkom poslijepodneva prosvjednici su pokušali blokirati autoput duž zračne vojne baze La Carlota, od kuda je Juan Guaido u utorak tvrdio da ima podršku skupine vojnika. Prosvjednici su bacali kamenje na snage reda, koje su odvraćale suzavcem. Ujedinjeni narodi su upozorili venezuelske vlasti protiv pretjerane uporabe sile protiv prosvjednika. Ovog 1. svibnja, više tisuća osoba je sredinom dana mahalo zastavama i skandiralo protiv predsjednika Madura na 15 točaka u glavnom gradu.»Jučer su vojnici priznali našeg privremenog predsjednika. Moramo ostati na ulicama«, rekla je Patricia Requena (40).Na ulicama Caracasa izgoreni automobili podsjećaju na napetosti i sukobe u utorak.Juan Guaido je pozivao na opći štrajk. »Ostat ćemo na ulicama do postizanja slobode«, jamčio je oporbeni čelnik, kojeg privremenim predsjednikom priznaje pedesetak zemalja, među kojima i Sjedinjene Države.

NOVO 22.00 CNN javlja da je bačen suzavac na prosvjednike koji su se sukobili s Nacionalnom gardom u blizini vojne baze La Carlota u Caracasu.


Garda je bacila suzavac prema prosvjednicima koji blokiraju autocestu.


Zbog nemira otkazano je nekoliko međunarodnih letova iz glavne zračne luke u Caracasu i slijetanja pojedinih međunarodnih linija, javlja AP.




NOVO 21.00 Tijekom obraćanja pristašama Guaido je priznao da jučer tijekom prosvjeda nije imao dovoljno prebjega iz vojske na svojoj strani da bi mogao proglasiti pobjedu


“Moramo inzistirati da se sve oružane snage pojave zajedno. Ne tražimo sukob među braćom, naprotiv. Samo želimo da vojska bude na strani ljudi”, rekao je Guaido, prenosi N1.


NOVO 20.30 Venezuelanski vođa oporbe i predsjednik parlamenta Juan Guaido stigao je na jedan od prosvjeda u Caracasu.


“Od danas, moramo svaki dan prosvjedovati dok ne postignemo naš cilj”, rekao je okupljenima.


Pristaše i trenutačnog predsjednika Nicolasa Madura i pretendenta na to mjesto Juana Guaida počeli su izlaziti na ulice u većim gradovima Venezuele, javlja N1.


Maduro je putem Twittera čestitao je Praznik rada, ali i poručio da puč i oružana konfrontacija nisu put za “našu voljenu Venezuelu”. Jedini put za rješavanje nesuglasica uvijek će biti poštovanje ustava. Patrioti će prevladati nasilje i izboriti mir, napisao je.



I Juan Guadio aktivno tvita i objavljuje fotografije s okupljanja iz cijele zemlje.


U svojem dosad najvećem naporu da dobije potporu oružanih snaga, Guaido se pojavio u utorak ujutro ispred zračne baze u Caracasu s desecima članova nacionalne garde.To je izazvalo nasilne prosvjede u kojima je ozlijeđeno više od 100 ljudi, no bez ikakva konkretnog znaka prijelaza vodstva oružanih snaga na drugu stranu.»Danas nastavljamo«, rekao je Guaido u postu na Twitteru u srijedu ujutro. »Nastavljamo snažniji nego ikada, Venezuela«.


Ključni test za Guaida bit će hoće li odaziv prosvjeda ispuniti te uzvišene nade, u jeku frustracija među nekim pristašama zbog toga što je Maduro i dalje na vlasti više od tri mjeseca nakon što se Guaido – koji vodi nacionalnu skupštinu pod kontrolom oporbe – pozvao na ustav i preuzeo privremeno predsjedanje tvrdeći da je Madurov ponovni izbor bio nelegitiman.



Američka vojska nije dobila naredbe da se pripremi za rat u Venezueli


 Pentagon u srijedu kako se čini umanjuje važnost bilo kakvog aktivnog planiranja za izravnu intervenciju u Venezueli u svrhu svrgavanja Nicolasa Madura govoreći Kongresu da mu nisu dane naredbe da se pripremi za rat te naglašavajući potporu diplomatskom rješavanju spora. Na pitanje jesu li američkoj vojsci dane naredbe da se pripremi za vojni sukob, možda stavljanjem postrojbi u stanje pripravnosti, obnašateljica dužnosti pomoćnice ministra obrane za međunarodnu sigurnost Kathryn Wheelbarger odgovorila je: »Mi naravno uvijek razmatramo raspoložive opcije i planove za nepredviđene situacije«.»No u ovom slučaju nisu bile dane takve naredbe o kojima vi govorite, ne«, rekla je Wheelbarger. Američka vojska usredotočena je na prikupljanje obavještajnih podataka o situaciji u Venezueli u kojoj je izbila kriza i bit će spremna odgovoriti ako predsjednik Donald Trump zatraži više, rekao je vodeći američki general u srijedu.»Situacija između (venezuelskog predsjednika Nicolasa) Madura i (čelnika oporbe Juana) Guaida zasad je malo nejasna iz naše perspektive«, rekao je načelnih združenog stožera američkih oružanih snaga Joseph Dunford za vrijeme saslušanja u Kongresu. Venezuelci će u srijedu kako se očekuje izići na ulice i okupiti se na skupu za koji je oporbeni vođa Juan Guaido obećao da će biti »najveći« u povijesti zemlje, dan nakon što je pozvao vojsku da zbaci socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura. »Činimo što možemo da prikupimo obavještajne podatke i osiguramo jasnu sliku o onome što se događa u Venezueli te da isto tako budemo spremni podržati predsjednika bude li zatražio više od američke vojske«, rekao je Dunford.Obnašatelj dužnosti ministra obrane Patrick Shanahan otkazao je planirani put u Europu u srijedu kako bi pomogao u boljoj koordinaciji s Trumpovom administracijom u vezi s Venezuelom i s raspoređivanjem snaga na američkoj granici s Meksikom«, rekao je Pentagon.To je objavljeno u vrijeme kad je najavljen sastanak vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće za srijedu popodne na kojemu će se razmotriti novi koraci o političkom previranju u Venezueli.